Δεν είμαστε μάλλον μακριά. Από μια πλήρη απαγόρευση μετάδοσης και αναπαραγωγής των τραγουδιών τους από τη συντριπτική πλειονότητα μεγάλων – αλλά και μικρών – ελλήνων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, συνθετών και στιχουργών.

Από τον Δήμο Μούτση και τον Διονύση Σαββόπουλο ώς τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Σταμάτη Κραουνάκη, από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ώς την Τασούλα Θωμαΐδου και τον Μιχάλη Μπουρμπούλη, από τον Θανάση Πολυκανδριώτη ώς τον Παντελή Θαλασσινό και από τον Χρήστο Δάντη ώς τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

Πολλές δεκάδες μέχρι τώρα έχουν προσυπογράψει δήλωση στην οποία ανακοινώνουν πως αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτό το πρώτο βήμα, την απαγόρευση των τραγουδιών τους σε όλους τους χρήστες (όπως λένε κάποιοι – π.χ. κανάλιαααααα; – θησαυρίζουν εις βάρος τους), διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου εκ-Πολιτισμού να φέρει σε δημόσια διαβούλευση την αλλαγή του πλαισίου (προστατευτικού ώς σήμερα) για τα πνευματικά τους δικαιώματα. Και μάλιστα με διαβούλευση 15 ημερών μέσα στις γιορτές.

Το νομοσχέδιο, υποστηρίζουν, προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων συνθετών, στιχουργών, στον οποίο θα ενταχθούν και οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές αλλά και ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων. Που σημαίνει ότι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν δικαιώματα για τα τραγούδια, θα αποφασίζουν μαζί με τους δημιουργούς, πόσα χρήματα πρέπει να δίνουν!

Και αυτό προτού εκδοθεί ρυθμιστική κοινοτική οδηγία που ετοιμάζεται για την πνευματική ιδιοκτησία, με υποχρεωτική εφαρμογή και στην Ελλάδα.

Ακόμη αντέχουμε δίχως πολλά στοιχειώδη – και κυρίως τσίπα, ιδιαίτερα από την πλευρά των πολιτικών και κάποιων συντεχνιών. Θα αντέξουμε και χωρίς τραγούδια;

Φοίβη