Απλήρωτοι και «δεν πληρώνω»

Κυρία Φοίβη.

Η ατάκα των ημερών: Το κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους απλήρωτους εργαζόμενους του Alter!

Ερση Αλαγιάννη

Εξ ου και η… χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αγαπητή Ερση.

Αχρείαστος να ‘σαι, εφοριακέ

Κυρία Φοίβη, καλή χρονιά εύχομαι.

Ηθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σας. Μ’ αρέσει που μιλάμε για κρίση, που θα έδινε υποτίθεται και ένα καλό μάθημα σε κάποιους ασύδοτους που εισπράττουν αδήλωτα τεράστια ποσά τις νύχτες.

Σας μεταφέρω την εμπειρία μου από δύο νυχτερινά κέντρα για τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, από δύο κέντρα στα οποία συνασπίζονται στην πίστα τους δύο τουλάχιστον «κυρίες» του τραγουδιού (στη μια περίπτωση και τρίτος).

Ποιος είπε κατ’ αρχάς ότι τελείωσαν εκείνα τα απίστευτα των προηγούμενων ετών της ψεύτικης ευημερίας μας, που για ένα τραπέζι αυτή τη νύχτα – αλλά και τα Χριστούγεννα – έπρεπε να περάσεις από το μαγαζί και να δώσεις προκαταβολή;

Δεύτερον, ποιος είπε ότι γνωρίζουν κρίση στις τιμές του ταμπλ ντ’ οτ; Για τραπέζι στον εξώστη δεύτερη σειρά μού ζητήθηκε και στις δύο περιπτώσεις να δώσω προκαταβολή «έστω και 100 ευρώ», αφού μου το έδειξαν, ενώ το ελάχιστο ποσό ήταν 190 ευρώ το μπουκάλι το ουίσκι ανά τέσσερα άτομα. Για πρώτο τραπέζι ούτε λόγος. Εξήντα πέντε ευρώ το «μενού» (ο Θεός να το κάνει) συν άλλα 50 τουλάχιστον το άτομο για το ποτό, ήτοι από 115 ευρώ το άτομο και πάνω.

Τους ελέγχουν όλους αυτούς με τις τιμές; Τα δηλώνουν; Φορολογούνται; Θα πείτε δε πως στις γιορτές θα βγάλουν τα σπασμένα από την κρίση που τους έχει πλήξει κι αυτούς κι ας μην το ομολογούν ανοιχτά. Μα σε μια νύχτα θα τα βγάλουν τα σπασμένα; Ντροπή!

Με εκτίμηση, Νίκος Αϊβαλόγλου

Το κυριότερο και σημαντικότερο σε όλους αυτούς τους ναούς της τέχνης, αγαπητέ Νίκο, που επιμένουν να κάνουν πως τα πάνε καλά, ενώ κοντεύουν να παίζουν στην πίστα μόνο μία νύχτα την εβδομάδα (απόδειξη πως κόβουν τα έτσι κι αλλιώς υπέρογκα και εν πολοίς αδήλωτα νυχτοκάματα των αοιδών στο μισό), όλο αυτό το χρήμα βεβαίως βεβαίως και δηλώνεται και φορολογείται μέχρι τελευταίου σεντ. Και από τους πελάτες που κάνουν τη μόστρα τους με πρώτα τραπέζια πίστας, πουράκλες ενοχλητικές για ολόκληρο… οικοδομικό τετράγωνο και αμαξάρες αραγμένες στο πεζοδρόμιο και πάνω σε διασταυρώσεις για να τις βλέπει το πτωχόν κοινόν, η πλέμπα, και από τα «πολιτιστικά κέντρα» (μην το γελάτε, έτσι είναι δηλωμένα κάποια από αυτά). Οι πίστες είναι οι μόνες «περιοχές» που είναι άχρηστοι οι εφοριακοί μας, που δεν μπορούν οι κακομοίρηδες να πιάσουν κανέναν φοροφυγά (και παραδόξως αυγατίζουν οι προσωπικοί τους τραπεζικοί λογαριασμοί). Εκεί ισχύει το «αχρείαστος να ‘σαι, εφοριακέ»!