Με το βλέμμα στραμμένο στην Τετάρτη έκανε Πρωτοχρονιά το ΠΑΣΟΚ, καθώς όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε για το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποβεί καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του κόμματος της πλειοψηφίας.

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η μεθαυριανή συνεδρίαση υπολογίζεται ότι θα κλείσει τον μεγάλο κύκλο των προβλέψεων σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ηγεσία του Κινήματος καθώς, όπως έχει δεσμευθεί, θα παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Ωστόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη της προεδρίας από άλλο πολιτικό πρόσωπο. Ετσι, μετά τα όσα άφησε να διαφανούν στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, χθες προστέθηκε ένα ακόμη στοιχείο το οποίο ισχυροποιεί αυτές τις ενδείξεις: ο αδελφός του Νίκος, που θεωρείται ένας εκ των συχνών συνομιλητών του, σε επιστολή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα iefimerida και με αφορμή άρθρο με τίτλο «Το θλιβερό τέλος ενός προβληματικού ηγέτη», αναφέρει: «Το ότι δεν «παραιτείται» (σ.σ.: ο Γιώργος Παπανδρέου) από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με τη δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μίντια; Ελεος».

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει σταθερά στο σενάριο της διαρχίας, παρά την κατηγορηματική απόρριψή του από τους τρεις βασικούς διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αρνηθεί να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες, αλλά όχι με τη διαδικασία του επείγοντος όπως του ζητούν. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μεθαύριο να ανακοινώσει σενάριο διαρχίας, επί του παρόντος, με κίνηση των διαδικασιών για τακτικό συνέδριο, και μετά εκλογή νέας ηγεσίας, με παραμονή όμως του ίδιου στην ηγεσία του κόμματος ως εγγυητή της ενότητας και ως εκείνου που διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών. Πρώτο βήμα θα είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις, στο τέλος του Ιανουαρίου.

Οπως πιστεύεται, παράλληλα με τη δήλωση ότι παραμένει στην ηγεσία του κόμματος «όσο χρειαστεί», θα εισηγηθεί την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του προέδρου της, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής του κόμματος στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Υποστηρίζεται ότι ένας τέτοιος «εθελοντής» θα μπορούσε να είναι ο Χρήστος Παπουτσής – εκτίμηση που προκύπτει από τον τρόπο και τα επιχειρήματα με τα οποία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας αλλά και πιο πριν.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να προχωρεί η ιδέα της «υποψηφιότητας» του Χάρη Καστανίδη και πολύ περισσότερο της Αννας Διαμαντοπούλου, για την οποία φήμες ανέφεραν ότι της μετέφερε σχετική πρόταση η στενή συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε κατηγορηματικά μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Πάντως, κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τη ΝΔ μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είχε προτείνει την κυρία Διαμαντοπούλου ως μεταβατική πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων προτάσεων ώσπου να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου.

Και ενώ όλοι οι πόλοι της εσωκομματικής γεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον βέβαιοι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος, στοχεύοντας με την πρόταση για τη σύγκληση τακτικού συνεδρίου το φθινόπωρο, να υπερβεί τον Ιούνιο οπότε και θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το ενδιαφέρον στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έγκειται στο πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη στις εισηγήσεις του.

«Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος της άμεσης διάσπασης» υποστήριξε μιλώντας στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος, «αν ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιαστεί με αυτή την πρόταση», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια πλευρά θα αναλάβει τη σχετική, βαρύνουσας πολιτικής σημασίας, πρωτοβουλία.