«Με τόση κατάχρηση στάκας και βουτύρου και ο Μητσοτάκης θα φτάσει 120 χρονών. Με τις συνταγές της η Μαρίκα ανατρέπει τις θεωρίες για την υγιεινή διατροφή», είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης – σε μεγάλα κέφια – μιλώντας για το βιβλίο της κυρίας Μητσοτάκη «Συνταγές με… ιστορία» (με αποσιωπητικά υπονοούμενα), που παρουσιάστηκε χθες από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Και η αλήθεια είναι αυτή, το βιβλίο περιγράφει μια κουζίνα μεγαλοαστικού σπιτιού – όπως το είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης -, που δεν ξέρει από ελαφριά υλικά. Ακόμη και τα περίφημα ντολμαδάκια – τα οποία τελικώς φαίνεται ότι δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην κυβέρνηση συνεργασίας του 1989, αφού ποτέ δεν τα έφαγε ο Χαρίλαος Φλωράκης – μαγειρεύονται με στάκα στην κατσαρόλα για να επιβεβαιώσουν τη φήμη της νοστιμιάς τους.

Πολύς κόσμος χθες βρέθηκε κοντά στην κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη, που σήμερα κλείνει τα 81 της χρόνια, για να γιορτάσει την έκδοση του βιβλίου της. Πρώτα απ’ όλα η μεγάλη της οικογένεια – «είμαστε σχεδόν όλοι εδώ», έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη μετρώντας αδέλφια και εγγόνια, σε μια εκδήλωση όπου η πρωταγωνίστρια ήταν η μητέρα της. «Συζητώντας με την κυρία Μαρίκα και τον κ. Μητσοτάκη ένιωθα σαν να παρακολουθούσα σε ζωντανή μετάδοση ένα μεγάλο κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας», είπε η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Νικολαΐδου που έχει την ευθύνη για τα κείμενα του βιβλίου.

Διότι βέβαια δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο συνταγών – ένα μεγάλο κομμάτι του είναι αφιερωμένο στη ζωή της δίπλα στον βουλευτή από την Κρήτη και μετέπειτα πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη.

Ακουσε πολλά καλά λόγια χθες η κυρία Μητσοτάκη. Από την κόρη της Αλεξάνδρα, που δικαιολογημένα υπενθύμισε ότι «πολύ γρήγορα η μητέρα της έγινε γνωστή με το δικό της όνομα, απόδειξη οικειότητας αλλά και ισχυρής προσωπικότητας». Από τη φίλη της, δημοσιογράφο και συγγραφέα, Μαρία Καραβία, που θυμήθηκε ότι «όταν πρωτογνωρίστηκαν μέσα σε μισή ώρα η κυρία Μητσοτάκη έγινε Μαρίκα». Από τον Ηλία Μαμαλάκη, που είπε ότι «ήταν το μαξιλαράκι του πολιτικού συζύγου, που κράτησε ενωμένη την οικογένεια». Και από τον Μίμη Ανδρουλάκη, που είπε ότι «η Μαρίκα είναι το μυστικό της μακροζωίας και της καθαρότητας του μυαλού του Μητσοτάκη».

Ακουσε όμως και… παράπονα. Από τον κ. Μαμαλάκη, κατ’ αρχάς, που γκρίνιαξε γιατί «είμαι ο μόνος που δεν έχει φάει ούτε μισό από τα ντολμαδάκια της» και κατάφερε να την κάνει να του υποσχεθεί ότι θα του τα μαγειρέψει. Και από τον Ανδρουλάκη στο τέλος, που διαμαρτυρήθηκε. «Κακώς βγήκες και διέψευσες τον θρύλο με τα ντολμαδάκια», της φώναξε. «Τους θρύλους πρέπει να τους διατηρούμε, δεν έπρεπε να πεις ότι ο Χαρίλαος δεν τα έφαγε ποτέ».