«Ταμείο» για τον έναν χρόνο από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» κάνουν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι αιρετοί που πήραν στα χέρια τους τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τους δύο μεγαλύτερους δήμους – της Αθήνας και Θεσσαλονίκης – αλλά και ενός εκ των μαγαλύτερων περιφερειακών δήμων, της Πάτρας.

«Το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης είχε εξαρχής να αντιπαλέψει με έναν μεγάλο αντίπαλο. Την πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία μας, οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που διέρχεται ο τόπος» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και προσθέτει: «Πρόκειται για μια μάχη που φαντάζει, εκ των πραγμάτων, άνιση. Οταν τα πάντα γύρω μας καταρρέουν μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα και για την επόμενη δόση, που θα μας επιτρέψει μια παράταση ζωής, είναι μάλλον ουτοπικό να θεωρεί κανείς ότι μπορεί σοβαρά να συζητηθεί η ουσία, το περιεχόμενο και οι προοπτικές του «Καλλικράτη»».

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπογραμμίζει πως έγιναν τα πρώτα βήματα. «Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, θα διαπιστώσουμε ότι η μετάβαση από τη νομαρχία στην αιρετή περιφέρεια πραγματοποιήθηκε χωρίς έντονες αναταράξεις και τριβές, παρότι επρόκειτο για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και του γραφειοκρατικού μας συστήματος» αναφέρει ο κ. Σγουρός.

Χαρακτηρίζει μάλιστα σημαντικό επίτευγμα όσα κατάφεραν οι αιρετές περιφέρειες καθώς «έπρεπε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μεταφερθεί όλο το προσωπικό, να εκλεγούν τα νέα όργανα, να γίνει ο απολογισμός των παλιών νομαρχιών, να συνταχθεί ο νέος προϋπολογισμός, να οργανωθούν οι υπηρεσίες και ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς ταλαιπωρία».

Από την άλλη πλευρά, μιλάει για δυσκολίες που καταγράφηκαν όλο αυτό το διάστημα και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. «Η σθεναρή αντίσταση της γραφειοκρατίας, οι ατέλειες και οι αστοχίες του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους μας και η εξαιρετικά αργή αντίδραση του πολιτικού συστήματος στην ανάγκη άμεσης επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής.

Το βαθύ κράτος. Διευκρινίζει πάντως πως δεν είχε αυταπάτες ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. «Το βαθύ κράτος έχει πάντα την τάση να αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια αλλαγής. Συνεχώς εφευρίσκει τρόπους για να παρακωλύει και να θέτει εμπόδια στη δράση μας. Αν δεν αλλάξει συνολικά η αντίληψή μας για το κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του, αν δεν απαντήσουμε συνολικά ως κοινωνία για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις που θέλουμε, τα προβλήματα θα ανακυκλώνονται και θα επανέρχονται αυξημένα» σημειώνει.