Μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα γίνουν αυριο και τη Δευτέρα στο Μανχάσετ του Λονγκ Άιλαντ, ο κύπριος πρόεδρος εξεφρασε την ελπίδα ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

Όπως ανέφερε «στις 7 Ιουλίου είχαμε συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη. Αναμέναμε και τότε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός» σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν και η υπόσχεση των δύο ηγετών. Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω, σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κυρίως στην πτυχή της διακυβέρνησης, αλλά σε διάφορες εκφάνσεις της διακυβέρνησης, και όχι μόνο βέβαια».

Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Έθνη και το Γενικό Γραμματέα να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτίμησε, επίσης, ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού «επίρριψης ευθυνών». «Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως». είπε.

«Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει».

Σημερα, ο κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας και αργά χθες το βράδυ με το βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο.

Σημερα, επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ σύσκεψη με συμμετοχή των Μπαν Γκι-Μουν, Αλεξάντερ Ντάουνερ, Λιν Πάσκο και της ομάδας του Κυπριακού στη Γραμματεία, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο διήμερο των συνομιλιών.