Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι «πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα, μας καθήλωσαν ως κοινωνία, περιθωριοποίησαν τις παραγωγικές και δημιουργικές μας δυνάμεις».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας πως «και σήμερα, απορρίπτουμε την εύκολη επιλογή. Και δίνουμε τον δικό μας μεγάλο αγώνα.Έναν αγώνα που αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις», καταλήγει.

«Τιμούμε στις 28 Οκτωβρίου το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και προσθέτει «τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. Το έπος του ‘40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας. Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας», καταλήγει.

Το ΚΚΕ στο μήνυμά του αναφέρει: «Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν. Πατριωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μονοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός, που μόνο φτώχεια, κρίσεις, χρεοκοπία και πολέμους φέρνει στους λαούς».

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνει ότι «πριν 71 χρόνια, σαν και σήμερα, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας είπαν το μεγάλο ‘ΟΧΙ’ στην εθνική ταπείνωση και την κηδεμονία. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, μας ζητούν το ίδιο. Μια ταπείνωση της χώρας και μια κηδεμονία. Τότε μας πήραν τον εθνικό μας πλούτο. Τώρα απαιτούν πάλι το ίδιο. Είναι η σειρά μας να φωνάξουμε το δικό μας ‘ΟΧΙ’. Είναι η σειρά μας να μας γράψει η ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός λαός θα το κάνει».

«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτή την ώρα «είναι λαϊκή απαίτηση να αλλάξει πορεία ο τόπος. Να χρεοκοπήσουν οι πολιτικές της υποτέλειας που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας στα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου και να επιλεγεί ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και κοινωνικής προκοπής».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Σήμερα λέμε ΟΧΙ στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας, στα ευρωπαϊκά πακέτα ψευδεπίγραφης διαγραφής του χρέους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική λεηλασία, σε οικονομικά αδιέξοδα και στον περιορισμό της δημοκρατίας, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. ΟΧΙ στις στρατιωτικές επεμβάσεις, στους πολέμους και στα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, στην κατάλυση της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι: «Το μήνυμα της 28ής Οκτωβρίου είναι και σήμερα σημαντικό γιατί συμπίπτει με μια εποχή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, στηριγμένες στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η πάλη απέναντι σε αυτές τις λογικές παραμένει και σήμερα βασικό καθήκον των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία».

«Εμείς, στη Δημοκρατική Συμμαχία», αναφέρει το κόμμα, «τονίζουμε ότι: Έλληνες, θα τα καταφέρουμε! Συμπατριώτες, μπορούμε και να αγωνιστούμε και να νικήσουμε και να εκπλήξουμε! Το ξανακάναμε και πρόσφατα, το 2004, όταν όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουμε!».

Προσθέτει ακόμη ότι «αυτές τις αρετές έχει σήμερα ανάγκη να θυμηθεί, να ανακαλέσει και να επαναβιώσει ο Ελληνισμός-και πάνω απ’ όλα ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά-τις τραγικές ετούτες και δύσκολες ώρες που περνάμε».

Την πεποίθησή του πως οι Έλληνες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον, εκφράζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων και επιβεβαιώνει την πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος και τη θέληση για αγώνες και θυσίες όταν διακυβεύονται οι αξίες και τα δίκαιά μας», αναφέρει στο μήνυμά του και συνεχίζει:

«Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο. Όχι μόνο για το σθένος και την αποφασιστικότητα, αλλά και για το αίσθημα ευθύνης και σύμπνοιας που πρέπει να επιδεικνύουμε στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε πράγματι να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες για να βγούμε πιο δυνατοί από την παρούσα κρίση. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Επεισόδια και προπηλακισμοί

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των επεισοδίων που σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, όταν πολίτες προπηλάκισαν τον υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη, την ώρα που προσερχόταν στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Σημειώνεται ότι και την Πέμπτη, οι μαθητικές παρελάσεις στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκαν χωρίς εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων στην εξέδρα των επισήμων.

Ομάδες πολιτών περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, ενώ μαθητές από σχολείο της Τούμπας γύρισαν το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα με τον δήμαρχο Γ.Μπουτάρη και τον αντιπεριφερειάρχη Απ.Τζιτζικώστα.

Κάλεσμα σε όλους να επιδείξουν σεβασμό στον εορτασμό της σημερινής επετείου απευθύνει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την προτροπή της ΟΛΜΕ στους εκπαιδευτικούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση ενώπιον της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, στην πλατεία Συντάγματος.

Η αστυνομία, πάντως, δεν έχει επιτρέψει στον κόσμο να στέκεται στο σημείο απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.