Ρεκόρ αντοχής στο πιο δυσπρόσιτο σημείο του πλανήτη κατέχουν αμοιβάδες που εντοπίστηκαν σε βάθος 10.000 μέτρων.
Οι αμοιβάδες αυτές, που χαρακτηρίζονται γιγάντιες επειδή η διάμετρός τους ξεπερνά τα 10 εκατοστά, εντοπίστηκαν στην Τάφρο των Μαριάνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Φιλιππίνων.
Εκεί, σχεδόν 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης. Μέχρι σήμερα κανένα βαθυσκάφος δεν έχει καταφέρει να ακουμπήσει τον πυθμένα.
Οι επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Σκριπς στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ένα ενισχυμένο σύστημα καμερών, το οποίο πόντισαν σε βάθος 10 χιλιομέτρων.
Οι κάμερες προστατεύονταν από ένα περίβλημα παχιού γυαλιού το οποίο άντεχε σε πίεση οκτώ τόνων ανά 2,5 τετραγωνικά εκατοστά επιφανείας.
Οι αμοιβάδες που ζουν σε τέτοια βάθη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Πρόκειται για ντελικάτους οργανισμούς που αποτελούν καταφύγιο για ακόμη μικρότερους οργανισμούς.
Μπορούν να απορροφούν υψηλές δόσεις μολύβδου, ουρανίου και υδραργύρου και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε υψηλές δόσεις βαρέων μετάλλων.
Εχουν συνηθίσει να ζουν στο απόλυτο σκοτάδι, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από την απίστευτη πίεση του νερού.
Η Λίζα Λέβιν, που είναι διευθύντρια του Κέντρου Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας του Σκριπς, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αμοιβάδες είναι εντυπωσιακοί γίγαντες που έχουν προσαρμοστεί στο ακραίο περιβάλλον όπου ζουν και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι οργανισμοί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από