Εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου, που είχε δώσει δείγμα της στροφής που κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δηλώνοντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι «είναι ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα», ξεκαθάρισε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο» και ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο επόμενος μεγάλος στόχος μας είναι η δημιουργία της παραγωγικής Ελλάδας», δήλωσε αργότερα κατά τη διάρκεια διαγγέλματος προς τους Ελληνες ο κ. Παπανδρέου. Στο ίδιο διάγγελμα διαβεβαίωσε ότι η απόφαση δεν συνιστά πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά όπως είπε – ειδικά για τις τράπεζες – θα βοηθήσει στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Υποστήριξε επίσης ότι το κούρεμα αποτελεί μια δίκαιη κατανομή των βαρών, αφού καλούνται να πληρώσουν και οι τράπεζες.

Κατά τη σύντομη ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός καθησύχασε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την επιτήρηση και τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας αλλά πρόκειται για αποκλειστικά τεχνική βοήθεια από εμπειρογνώμονες. Στο διάγγελμα υποστήριξε ότι «η τεχνική υποστήριξη και οι καλές συμβουλές μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρουν».

Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε νύξη για το αν θα αναζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, παρά το γεγονός ότι είπε πάλι πως θα επιμείνει στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης. Οι υπουργοί όμως έφυγαν με τη βεβαιότητα ότι η επιψήφιση θα γίνει με απλή πλειοψηφία.