Μετά την επαναφορα από τους τουρκους πιλότους των εμπλοκών (εικονικών αερομαχιών) που ειχαν σταματήσει για ενα και πλέον έτος, 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν γυρω από την Λέσβο χθες τη νύχτα (από τις 20.13 έως τις 20.22).

Τέτοιες νυχτερινές προκλήσεις είχαν να γίνουν από το 2006-7 και το 2004 - τοτε μάλιστα τα προκλητικα περιστατικα ειχαν αποκρυβεί απο την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειχαν αποκαλυφθεί από ΤΑ ΝΕΑ.

 Οι τουρκοι μειωσαν περίπου στο μισό τα εισερχόμενα στο FIR Aθηνας αεροσκάφη - από συνήθως 12 σε 6 - μετα την συναντηση του υπουργου Αμυνας κ. Μπεγλίτη με τον Τούρκο ομόλογό του κ Ι. Γιλμάζ στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, όπου ο πρωτος ειχε θέσει με έμφαση το θεμα των προκλησεων και τους κινδύνους που ενέχουν.

Η παρέμβαση του κ. Μπεγλίτη ειχε γινει με έμφαση καθώς οι τουρκοι πιλοτοι ειχαν αρχισει, 15 ημερες πριν, να αντιδρούν κατα την διαδικασια αναγνώρησης - αναχαίτησης και να προκαλουν εμπλοκές. Στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει βεβαιότητα οτι οι εμπλοκες προκαλόυνται βάσει κεντρικής οδηγίας ωστοσο το όλο σκηνικό με τα νέα στοιχεία αξιολογείται ακόμη.

Σήμερα μπηκαν στο FIR Aθηνας μονο 2 εναερια μεσα - ενα ναυτικης συνεργασίας και ενα ελικόπτερο. Πριν αναχαιτισθουν έκαναν 2 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου..

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από