Οι ρώσοι τουρίστες είναι η ανερχόμενη δύναμη του ελληνικού τουρισμού ενώ οι Γερμανοί παραμένουν σταθεροί στυλοβάτες του, την ώρα που άλλες μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως η βρετανική, παρουσιάζουν σταδιακή υποχώρηση.

Η φετινή χρονιά που αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ αφίξεων -εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 16 εκατομμύρια – παρουσιάζει θετικό πρόσημο και στο «μέτωπο» των τουριστικών εσόδων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 που δείχνουν ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,9% και τα έσοδα κατά 10,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο, το ανησυχητικό για τον ελληνικό τουρισμό είναι η μείωση των χρημάτων που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας καθώς η κατά κεφαλήν δαπάνη κατρακυλάει συνεχώς. Τα 728,5 ευρώ που κατά μέσο όρο ξόδεψαν οι ξένοι τουρίστες το 2009, φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο έγιναν 663 ευρώ!

Πάντως, καλύτεροι πελάτες του ελληνικού τουρισμού παραμένουν οι Γερμανοί που φέτος ξόδεψαν 1,23 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ, ευρώ πέρυσι (αύξηση 11,8%).

Στις σταθερά αναπτυσσόμενες αγορές βρίσκεται η Ρωσία. Τα έσοδα από τους ρώσους επισκέπτες στα τέλη Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στα 546 εκατ. ευρώ, έναντι 372 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 46,6%).