Η εμπορική ναυτιλία, τα ελληνικά λιμάνια και οι υποδομές γενικότερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το διμερές εμπόριο που το 2010 ανήλθε στα 4,35 δισ. δολάρια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τα σημαντικότερα πεδία του επενδυτικού και γενικότερα οικονομικού ενδιαφέροντος της Κίνας.

Χθες, ο τέταρτος τη τάξει κυβερνητικός αξιωματούχος της νέας οικονομικής υπερδύναμης, πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Τζία Κινγκλίν, αναθέρμανε το κινεζικό επιχειρηματικό φλερτ που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και από κοινού με τον κινέζο υφυπουργό Εμπορίου κάλεσαν τις κινεζικές επιχειρήσεις να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι ενθαρρύνουν τις κινεζικές επιχειρήσεις να εισάγουν στην Κίνα ελληνικά προϊόντα, όπως είναι το λάδι, τα κρασιά και το μάρμαρο, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους κινέζους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, ο κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της τρόικας, ενώ επισήμανε ότι «με ουσιαστικές πράξεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του ευρώ λέγοντας ότι η Κίνα είναι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ευρώπη και το ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσαν τους κινέζους επιχειρηματίες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία μέρα με τη μέρα διαμορφώνει ένα ολοένα και περισσότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με λιγότερη γραφειοκρατία.

Μία συν τέσσερις συμφωνίες. Με την παρουσία από ελληνικής πλευράς των Πάγκαλου και Χρυσοχοΐδη και των κινέζων αξιωματούχων έπεσαν οι υπογραφές σε ένα διακρατικό μνημόνιο συνεργασίας στις υποδομές και τη βιομηχανία και σε τέσσερις ιδιωτικές συμφωνίες για εισαγωγές μαρμάρου (μνημόνιο συνεργασίας) και κρασιού στην κινεζική αγορά, αλλά και για ελληνοκινεζική συνεργασία στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 10 MW και για την πώληση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την κινεζική εταιρεία στην Ελλάδα, Huawei, προς τη Forthnet. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων ιδιωτικών επενδύσεων ανέρχεται στα 537 εκατ. ευρώ.

Στην προβλήτα της Cosco.

«Ο Πρόεδρος της Κίνας και ο Πρωθυπουργός της χώρας με εξουσιοδότησαν να έλθω στην Ελλάδα για να μιλήσω με την ελληνική κυβέρνηση για επενδύσεις και ανάπτυξη γενικότερα». Αυτό δήλωσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Τζία Κινγκλίν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, τα κινεζικά επενδυτικά σχέδια δεν περιορίζονται στις δύο προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Είναι και η συμμετοχή της Cosco στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ, το κινεζικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της συμμετοχής της Hochtief στο αεροδρόμιο των Σπάτων, το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου, κινεζικές επενδύσεις στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και διεύρυνση των ελληνοκινεζικών εμπορικών σχέσεων.