«Το παιδί μου και η γυναίκα μου είναι κάτω από τα ερείπια», έκλαιγε με λυγμούς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο νεαρός πατέρας στην πόλη Ερτζίς στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας. Ο σεισμός στην Ανατολική Τουρκία ήταν 7,2 ρίχτερ και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος που έπληξε την Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών μέχρι χθες το βράδυ ήταν 60 και οι τραυματίες 600, ωστόσο το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 700 με 1.000. «Είναι τρομακτικό αυτό που ζούμε. Εχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Τα ασθενοφόρα δεν είναι αρκετά. Νοσοκομείο δεν έχουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Θέλουμε σωστικά συνεργεία και ιατρική βοήθεια…», ήταν η απεγνωσμένη έκκληση του δημάρχου της πόλης Ερτζίς στην οποία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο σεισμός είχε σημειωθεί στις 13.41 το μεσημέρι χθες και αμέσως προκλήθηκε πανικός σε όλη την Ανατολική Τουρκία όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός. «Ολοι είναι κάτω από τα κτίρια. Είμαστε σε άθλια κατάσταση», έλεγε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Χαμπέρτουρκ ο Χανιφί Αρλί. Τα σωστικά συνεργεία άργησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή, καθώς το αεροδρόμιο του Βαν είχε κλείσει για αρκετές ώρες. Οι πολίτες ανέλαβαν από μόνοι τους να σώσουν τους ανθρώπους τους. Μετά τις έξι το απόγευμα άρχισε να πέφτει το σκοτάδι και οι προσπάθειες διάσωσης γίνονταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες πλέον. Οι θερμοκρασία το βράδυ έφτασε το μηδέν δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

ΣΥΓΧΥΣΗ. Ακόμη και για το μέγεθος του σεισμού υπήρξε διάσταση απόψεων αρχικά καθώς το σεισμολογικό κέντρο των ΗΠΑ έλεγε 7,3 και το σεισμολογικό κέντρο Κωνσταντινούπολης 6,6. Τελικά η Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι η ένταση ήταν 7,2 ρίχτερ. «Πρόκειται για πολύ μεγάλη διαφορά», σχολίαζαν σεισμολόγοι στην Τουρκία. «Κάθε 50 χρόνια γίνεται ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 ρίχτερ στην περιοχή, η οποία παράγει σεισμούς», δήλωσε ο καθηγητής Οκάν Τουισούζ λέγοντας πως δεν ήταν έκπληξη ο μεγάλος αυτός σεισμός. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν τον μεγάλο αυτόν σεισμό έφτασαν μέχρι τους 6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. «Μακάρι να το ξεπεράσουμε αυτό με μικρές ζημιές, αλλά φοβάμαι πως είναι πολύ μεγάλες», δήλωνε ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο πρώτος που έφτασε στο Βαν ήταν ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος δήλωσε πως τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για αντίσκηνα και ιατρική βοήθεια. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έφτασε αργά στην περιοχή, ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να πάει σήμερα στο Βαν. Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σουηδία ενημέρωσαν την Τουρκία ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Πάντως, η Αγκυρα απέρριψε την προσφορά του Ισραήλ.