Βραβείο στη μνήμη

του Π. Μουλλά

Ενα νέο βραβείο, που έχει όλα τα εχέγγυα να εδραιωθεί και να μακροημερεύσει, δημιουργήθηκε από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Πρόκειται για βραβείο στη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά, του σημαντικού πανεπιστημιακού και μελετητή της νέας ελληνικής – κυρίως, αλλά όχι μόνο – γραμματείας, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2010 αφήνοντας πίσω του πλούσιο δοκιμιακό έργο. Το βραβείο, που θα είναι ετήσιο, θα απονέμεται σε μελέτες της νεοελληνικής ή της συγκριτικής φιλολογίας και έχει επιστήμονες κύρους στην κριτική του επιτροπή: Ελισάβετ Ζαχαριάδου, Μαριλίζα Μητσού, Μαίρη Μικέ, Αλέξης Πολίτης, Μιχάλης Χρυσανθακόπουλος. Το βραβείο του 2011 δόθηκε στη Λίλια – Αννα Διαμαντοπούλου – Hirner για την εργασία της «Κορώνα και γράμματα. Ενα οπτικό ποίημα του Νεοφύτου Δούκα προς τον βασιλέα Οθωνα». Η επιλογή έγινε αφού αξιολογήθηκαν 27 υποβληθείσες εργασίες και προκρίθηκαν, για το τελικό στάδιο επιλογής, πέντε συνολικά μελέτες. Η εργασία στην οποία δόθηκε το βραβείο και οι εργασίες: «Σε αναζήτηση του Κωνσταντίνου Μάνου, συγγραφέα του Τα Κατά Κλεάνθην και Αβροκόμην 1801» (Αλέξανδρος Κατσιγιάννης), «Η συμβολή των Δοκιμών του Γ. Σεφέρη στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού κανόνα» (Δανάη Οτατζή), «Η «σκόνη» της μνήμης πάνω στο «ρινγκ» της Ιστορίας του Εμφυλίου. Μνήμη, τραύμα και ατομική ταυτότητα» (Ειρήνη – Ιωάννα Σάμιτα), «Σε αναζήτηση του άγνωστου εχθρού. Μια ανάγνωση του έργου Ο εχθρός του ποιητή του Γιώργου Χειμωνά» (Αικατερίνη Σχοινά).

Μ.Π.

300 συναυλίες

Ποιος είπε ότι το να είσαι ροκ σταρ είναι εύκολη δουλειά; Εκτός του ότι η βιομηχανία της μουσικής έχει αλλάξει τα φώτα στους ροκ σταρ και τους έχει στην τσίτα ανά πάσα στιγμή, αν θέλουν δηλαδή να παραμείνουν στο παιχνίδι, η δουλειά είναι κοπιαστική από μόνη της. Ετοιμοι να το επιβεβαιώσουν (αλλά και να το γιορτάσουν με την ευκαιρία) οι 30 Seconds To Mars, το συγκρότημα το Τζάρετ Λέτο – που μπαίνουν επισήμως στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες καθώς με τη συναυλία τους στις 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη συμπληρώνουν 300 λάιβ στην περιοδεία τους για το άλμπουμ «This Is War». Γίνονται λοιπόν το συγκρότημα που σπάει το ρεκόρ των «περισσότερων συναυλιών που έγιναν ποτέ σε μια περιοδεία για την προώθηση ενός άλμπουμ». Οι 30 Seconds, θυμίζουμε, πέρασαν και από την Αθήνα το καλοκαίρι και έδωσαν μια από τις συναυλίες που ευχαριστήθηκε πιο πολύ ο κόσμος. Συνεπώς; Κάτι κάνουν σωστά.

Μ.Μ.

Μειωμένα εισιτήρια

Η λίστα με τα θέατρα που προχωρούν σε προσφορές και μειώσεις τιμών όλο και μεγαλώνει με την ελπίδα να μη δούμε γεμάτες μόνον τις πλατείες των πόλεων αλλά και των θεάτρων. Μειωμένο εισιτήριο κάθε Πέμπτη και Σάββατο προσφέρει η Ελληνική Θεαμάτων για όλες τις απογευματινές παραστάσεις της. Για εκείνες τις ημέρες καθιερώνει είσοδο 18 ευρώ για τα θέατρα «Αλίκη», «Μικρό Παλλάς», «Χορν», «Λαμπέτη», «Αποθήκη», «Εμπορικόν», «Πειραιώς 131», «Κιβωτός», «Κάτια Δανδουλάκη». Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στις παραστάσεις «Τα κορίτσια με τα μαύρα» και «Ζείτε παίδες Ελλήνων» των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, «Σεσουάρ για δολοφόνους» των Μπρους Τζόρνταν και Μέριλιν Αμπραμς, «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, «Ηρωες» της Ελένης Γκασούκα, «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» των Τζέφρι Λέιν και Ντέιβιντ Γιάζμπεκ, «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», «Ράους» και «Να ζει κανείς ή να μη ζει» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

Δ.Κ.