Παρόντες στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των «διορθωτικών κινήσεων» που θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί είπαν ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση» στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, πιθανότα με αλλαγή των Συνθηκών, ενώ απηύθυνε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».

Για την Ελλάδα, ο Σαρκοζί είπε ότι «τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» και εμφανίστηκε αισιόδοξoς ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη. Επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους εταίρους «για τη δέσμη μέτρων». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».

Ταυτόχρονα, ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ειδική ευθύνη που έχουν Γαλλία και Γερμανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τετάρτη θα πρέπει να βρει μία συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη και θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.

Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για χώρες του ευρώ που μπήκαν στο κοινό νόμισμα χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις λέγοντας: «Δεν θυμάμαι η Καγκελάριος, Μέρκελ και εγώ να είμαστε υπεύθυνοι τη στιγμή που χώρες επέλεξαν να είναι χρεωμένες ή ακόμη και τη στιγμή που αποφασίστηκε να μπουν στην Ευρώπη και την ευρωζώνη χώρες που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα από τα κριτήρια που τότε ίσχυαν».

«Η κυρία Μέρκελ είναι υπεύθυνη για τη Γερμανία όπως εγώ για τη Γαλλία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις υπέρ χωρών για τις οποίες δεν έχουμε εκλεγεί. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό θέτει προβλήματα δημοκρατίας. Είναι χώρες που υποφέρουν πολύ, όπου γίνονται διαδηλώσεις και υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Η θητεία μας δεν αφορά τη διαχείριση αυτών των χωρών ωστόσο πρέπει να τους ζητήσουμε να κάνουν προσπάθειες» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Σε ότ,τι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την

Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για «περιορισμένη» αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του

Δεκεμβρίου.

Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.

Πρόεδρος της Ευρωζώνης ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ανακοινώσουν την Κυριακή ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που επικαλείται το AFP.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, «ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης θα διοριστεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τον πρόεδρό του και για την ίδια χρονική θητεία».

Όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, «ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προεδρεύει και του Συμβουλίου της Ευρωζώνης».

Προστίθεται ακόμη ότι «ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης θα ενημερώνει και τις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ για την προετοιμασία και το αποτέλεσμα των συνόδων».

Για το πρόσωπο του Ρομπάι είχαν εξαρχής συμφωνήσει οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, καθώς άλλωστε δεν υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι.

Ο οδικός χάρτης

Τον οδικό χάρτη των αλλαγών στο τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και των «περιορισμένων αλλαγών» στα κείμενα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Όπως εξήγησαν η συζήτηση για αυτά τα σημαντικά ζητήματα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία.

Ανάμεσα στους ηγέτες υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για «περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία» εξήγησε ο κ. Βαν Ρομπάι που πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε νωρίτερα την Κυριακή υπήρξε σύμπνοια.

Επιπλέον, η Σύνοδος εστίασε στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα μπορέσει να απορροφήσει τα χρέη και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις για την ανάπτυξη τους και την πρόσληψη προσωπικού, αν και όπως παραδέχτηκε ο κ.Βαν Ρομπάι τα περιθώρια για αυτό λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μάλλον μικρά.

Κάνοντας χρήση των δομών και των ταμείων που υπάρχουν στην ΕΕ, όπως είπε, θα αυξηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης κατά 10% για να δοθούν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, η ΕΕ θα αξιοποιήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς εταίρους της και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει παρέμβαση για το θέμα και στη σύνοδο της G20 στις αρχές Νοεμβρίου.

Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα για την ανάκαμψη, εξήγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο που μίλησε για αποφάσεις στη λογική του fast truck, «διαφορετικά η ύφεση θα εξαπλωθεί και θα χαθούν θέσεις εργασίας».

Στη Σύνοδο τέθηκαν τέλος και ζητήματα εναρμόνισης της φορολόγησης.

Θέμα με την Ιταλία

Την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη ζήτησαν υπό μορφή τελεσιγράφου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας από τις Βρυξέλλες, δίνοντας περιθώριο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για να αποφευχθεί ένα «σενάριο ελληνικού τύπου», σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν στις Βρυξέλλες τον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ εάν εμπιστεύονται τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Παρατεταμένη σιωπή, ένα βλέμμα μεταξύ των δύο ηγετών και γέλια στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου…

«Με την καγκελάριο Μέρκελ συναντήσαμε τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι και τους υπενθυμίσαμε την ευθύνη που έχουν και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται μόνο χάρη στη χρηματοπιστωτικά ‘οχυρά’, όπως είναι ο EFSF με τον οποίο οπλίστηκε η Ευρωζώνη» ήλθε να συμπληρώσει η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας την Ιταλία να μειώσει αξιόπιστα το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ).

«Θεωρούμε την Ιταλία έναν μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης και ας κάνει, λοιπόν, τα πάντα ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» σημείωσε η Μέρκελ.

Στο ίδιο μοτίβο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε πως από την Ιταλία «ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξει όσα έχει υποσχεθεί».

Πιέσεις ασκήθηκαν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Όλες οι μεγάλες ιταλικές εφημερίδες γράφουν στο δικτυακό τους τόπο για τελεσίγραφο από Παρίσι και Βερολίνο προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν εξαιτίας των αναταράξεων στο συνασπισμό της κεντροδεξιάς -καθυστέρηση την οποία έχει επικρίνει και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.