Αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που εδρεύει στη Μιζουράτα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει νεκροψία στη πτώμα του πρώην λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, του οποίου η σορός έχει εκτεθεί σε αυτή την πόλη.

«Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη ημέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα» (του Καντάφι), είπε ο Φάτι Μπασάγα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου στη Μιζουράτα. 

Η σορός του Καντάφι έχει εκτεθεί σε ένα χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε μια αγορά στη Μιζουράτα, όπου και η σορός του γιού του Μουτάσιμ μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
 
Το πρωί κάτοικοι της πόλης σχημάτιζαν ουρά εκατοντάδων μέτρων για να δουν από κοντά τους δύο νεκρούς, να κείτονται ο ένας δίπλα στον άλλον, καλυμμένους με κουβέρτα με το κεφάλι τους να διακρίνεται μόνο.
 
Την ίδια ώρα η φυλή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τη σορό του 69χρονου συνταγματάρχη ώστε να γίνει η ταφή στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, όπως προβλέπουν οι ισλαμικοί κανόνες.

«Καλούμε τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και τη Διεθνή Αμνηστία να ασκήσουν πιέσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ώστε να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων στη φυλή μας στη Σύρτη και να επιτρέψει την ταφή τους,
σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα» τονίζει η φυλή σε ανακοίνωσή της, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Rai.
  
Το Al Rai, που εδρεύει στη Συρία, μετέδωσε επίσης ότι οι συγγενείς ζήτησαν από τις νέες λιβυκές αρχές να παραδώσουν άμεσα τις σορούς του Καντάφι, του γιού του και άλλων Λίβυων που σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Σύρτη.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι η κηδεία του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι μυστική και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα επιχειρήσει πόντιση της σορού στη θάλασσα -όπως είχε γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν-, προκειμένου να μην μετατραπεί ο τάφος του σε «τόπο προσκυνήματος».

Εκλογές μέσα σε 8 μήνες

«Οι πρώτες εκλογές πρέπει να γίνουν το μάξιμουμ μέσα σε 8 μήνες για να συσταθεί κυβέρνηση και ένα είδος κοινοβουλίου στη χώρα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Ιορδανία, ο Τζιμπρίλ είπε ότι επί του παρόντος η προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν τα όπλα από τους δρόμους της Λιβύης και να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου η επτάμηνη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη.

Η Συμμαχία «θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν επιθέσεις κατά πολιτών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Μεγαλύτερη από ό,τι υπολογιζόταν η περιουσία του συνταγματάρχη Καντάφι

Ο έκπτωτος λίβυος ηγέτης που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Σύρτη διοχέτευσε μυστικά από τη Λιβύη για επενδύσεις στο εξωτερικό τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο αυτού που εκτιμούσαν οι δυτικές κυβερνήσεις, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται υψηλόβαθμους λίβυους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ανακάλυψαν την περασμένη άνοιξη ότι το λιβυκό καθεστώς διέθετε περίπου 37 δισεκατομμύρια
δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις στις ΗΠΑ.
 
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ταχύτατα πάγωσαν τους λογαριασμούς αυτούς ώστε να εμποδίσουν μέλη του περιβάλλοντος του Καντάφι να μεταφέρουν τα χρήματα αλλού, προσθέτει το δημοσίευμα.
   
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας είχαν κατασχέσει από την πλευρά τους ποσό περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών, ο Καντάφι φέρεται να είχε και καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς εκτός των ΗΠΑ, οπότε, το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτενείς έρευνες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και λιβυκών αρχών κατέληξαν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι διοχέτευε μυστικά επί δεκαετίες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, για κερδοφόρες επενδύσεις σε σχεδόν κάθε
μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών ήταν τοποθετημένο σε κυβερνητικούς οργανισμούς της Λιβύης, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης, η Libyan Foreign Bank και σε επενδυτικές εταιρίες όπως η Libya African Investment Portfolio.

Ο Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογαριασμό, γράφει ακόμη η εφημερίδα. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από