Τη νέα γενιά εξομοιωτών πτήσης 360 μοιρών παρουσίασε βελγική εταιρεία, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο, καταρχήν, στην εκπαίδευση των πιλότων πολεμικών αεροσκαφών, με ποικίλες πιθανές εφαρμογές στο μέλλον.

Μέσα στον εξομοιωτή ο πιλότος βλέπει από το κόκπιτ ό,τι ακριβώς θα έβλεπε και από ένα αληθινό αεροσκάφος σε διάμετρο 360 μοιρών. «Δεν μιλάμε απλά για βελτιωμένο εξομοιωτή, αλλά για ένα εντελώς καινούργιο σύστημα, μία νέα γενιά μηχανημάτων», εξηγεί ο Γκερτ Μάτις, υπεύθυνος ερευνών στην εταιρεία Barco του Βελγίου.

«Οι πιλότοι πολεμικών αεροπλάνων πρέπει να εκπαιδεύονται σε αληθινές συνθήκες, δηλαδή σε 360 μοίρες, αλλιώς μπορεί να κάνουν μοιραία λάθη», τονίζει ο Μάτις.

Σε πρώτη φάση, το σύστημα μπορεί να εκπαιδεύσει έως και οκτώ πιλότους ταυτόχρονα, για παράδειγμα σε αποστολή ανεφοδιασμού εν πτήσει. Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και σε ατομικές αποστολές.

Ο εξομοιωτής αποτελείται από μία γυάλινη σφαίρα, μέσα στην οποία κάθεται ο εκπαιδευόμενος. Πάνω στη σφαίρα προβάλλουν την εικόνα τους μία σειρά από 13 μηχανήματα προβολής υψηλής ανάλυσης. Οι εικόνες που προβάλουν οι προτζέκτορες πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη ευθυγράμμιση ώστε να φαίνεται σωστά το σύνολό τους.

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι σχεδιαστές του εξομοιωτή είναι το σωστό κοντράστ φωτός και σκίασης στην εικόνα που βλέπει ο πιλότος.

Πρώτος πελάτης της εταιρείας είναι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, που αναμένεται να το αξιοποιήσει πλήρως μέσα στο 2012.