Το Eurogroup επανέλαβε την Παρασκευή τη δέσμευσή των Βρυξελλών για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, σημειώνοντας πως σε αυτό θα προβλέπεται «ο κατάλληλος συνδυασμός πρόσθετης χρηματοδότησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Η εκταμίευση της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναφέρει το ανακοινωθέν, «αναμένεται στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου, υπό την έγκριση του συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και «χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012».

Οι υπουργοί Οικονομικών της eυρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την «ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο», καλώντας επίσης την Αθήνα να σημειώσει «περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της eυρωζώνης βρέθηκαν την Παρασκευή οι εκθέσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έγκριση της δόσης, μετά και την έκθεση της τρόικας, θεωρείτο αναμενόμενη -δυσκολότερο σημείο όμως είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα γίνει με αναθεώρηση του υπάρχοντος PSI.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

»Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του.

Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».