Εντονη επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι θέλει να μείνει έξω από τον χορό, να μην αναλάβει τις ευθύνες. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να ‘ναι. Είναι κρίμα για τη χώρα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρότι τόνισε ότι πρέπει «να παραμείνουμε στο ευρώ», αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ευρώπης να λάβει αποφάσεις.

Χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ευρώπη και σημείωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας της να δει εγκαίρως την πραγματική διάσταση της κρίσης (…) η μικρή φωτιά έγινε πυρκαγιά πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα σήμερα».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημειώνονται, για να τονίσει πως «πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες έχουν μια πραγματική βάση. Δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν επειδή χάνουν προνόμια».