Στοιχεία-σοκ περιλαμβάνουν οι δύο μαύρες λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι λίστες κατατέθηκαν προχθές στη Βουλή και βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτιο του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Οι λίστες είναι αποκαλυπτικές αφού, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν φυσικό πρόσωπο που ενώ δηλώνει εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και το όνομα μεγαλοοφειλέτη που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ! Επίσης, εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος!
Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.
Προσωρινά απόρρητες. Το υπουργείο περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στους δύο μακροσκελείς καταλόγους, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την ερχόμενη Τρίτη. Ως τότε, πρόσβαση στις (προσωρινά) απόρρητες λίστες μπορούν να έχουν μόνο όσοι βουλευτές το επιθυμούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ελέγξουν τους καταλόγους επιτηρούμενοι από υπάλληλο της Βουλής και χωρίς να έχουν δικαίωμα να βγάλουν φωτοτυπία ή φωτογραφία του περιεχομένου τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίφημες λίστες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών που πήγαν χθες στο γραφείο και ανέγνωσαν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη λίστα (37 σελίδων) αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα - περίπου 1.739 ονόματα - που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστο. Η εν λόγω λίστα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30/6/11. Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους. Η συγκεκριμένη λίστα (35 σελίδων) με τους καταθέτες του εξωτερικού περιλαμβάνει πάντως μόνο στοιχεία του 2009 και όχι των επόμενων χρόνων και αναφέρεται σε εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 ευρώ που έφευγαν από τη χώρα.
Στη Βουλή. Οι δύο απόρρητες λίστες βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο έπειτα από αίτημα κατάθεσης εγγράφων και ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να... ξεμπλοκάρουν οι λίστες θα έπρεπε να κατατεθεί σχετικό αίτημα στη Βουλή. Ως εκ τούτου, μετά την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ρήγα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Ο,τι γνωρίζει ο υπουργός ως εκ της ιδιότητός του μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο βαρύνουν και τον ερωτώντα βουλευτή, που θα λάβει γνώση επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από