Ο Μπαρνς ήταν υποψήφιος για το βραβείο άλλες τρεις φορές.

Το βιβλίο του ασχολείται με τις αναμνήσεις ενός μεσήλικα από τα φοιτητικά του χρόνια.

Ο 65χρονος συγγραφέας, ο οποίος έλαβε και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών δήλωσε στην επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου ότι είναι «ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος» που τελικά κέρδισε το βραβείο.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Στέλλα Ρίμινγκτον, είπε ότι το βιβλίο του «έχει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού έργου της αγγλικής λογοτεχνίας» και τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά γραμμένο, έχει έξυπνη και λεπτοδουλεμένη πλοκή και αποκαλύπτει με κάθε του ανάγνωσμα νέα βάθη».

«Κρίναμε ότι αυτό το βιβλίο μιλάει στον άνθρωποι του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο ίδιος ο συγγραφέας ευχαρίστησε την επιτροπή και τους χορηγούς. «Όσοι από εσάς έχετε δει το βιβλίο – πέραν των όσων πιστεύετε για το περιεχόμενό του – μάλλον θα συμφωνείτε ότι είναι ένα όμορφο αντικείμενο».

Έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει ότι «το βιβλίο ως αντικείμενο, αν θέλει να επιβιώσει απέναντι στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πρέπει να μοιάζει με κάτι που αξίζει κάποιος να αγοράσει και να διατηρήσει».

Ο Τζούλιαν Μπαρνς γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Metroland» εκδόθηκε το 1980. «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ» (1984) κέρδισε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε το βραβείο Ε.Μ.Forster. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων.

Έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Booker με τα έργα του «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ», «Αγγλία, Αγγλία» και «Άρθουρ και Τζορτζ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 150 σελίδων μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς δεν είναι το πιο σύντομο που έχει βραβευτεί ποτέ με Booker. Η Πενέλοπε Φιτζέραλντ κατέχει το ρεκόρ συντομίας με το μυθιστόρημα «Offshore» που είχε κερδίσει το 1979 με 132 σελίδες.