Πρόκειται για την κρισιμότερη ψηφοφορία της κυβερνητικής θητείας με τον κίνδυνο διάσπασης της συνοχής της κυβέρνησης να είναι πιο ορατός από ποτέ, και στην ηγεσία έχει σημάνει συναγερμός. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης θα συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο.

Ήδη η Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) αν αυτό δεν αλλάξει, ενώ σοβαρές ενστάσεις -κυρίως για τις συμβάσεις και την εφεδρεία- έχουν εκφράσει και άλλοι βουλευτές, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για την τελική στάση που θα κρατήσουν, ειδικά αν κάποιος συνάδελφός τους κάνει την αρχή.

Υπουργικό Συμβούλιο

Για τις εξελίξεις εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής θα ενημερώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν με δραματικούς τόνους να πείσουν για την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο -εξαντλώντας προφανώς κάθε περιθώριο- προχωρά και σε μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόβλεψη για ρύθμιση οφειλών για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία, την δημιουργία του Λογαριασμού Κοινωνικής Εξισορρόπησης, τον περιορισμό στο 25% του ποσοστού της μέγιστης μείωσης που μπορεί να υποστεί ο δημόσιος υπάλληλος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, την χρήση αδιάθετων πόρων του «Πράσινου ταμείου» για αναπτυξιακές δράσεις, κτλ.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παρεμβάσεις σαν τις παραπάνω δεν αρκούν για να πειστεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τα μέτρα που έχουν ξεσηκώσει κοινωνική θύελλα, ακολουθούν τη δοκιμασμένη από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο τακτική των απόλυτων διλημμάτων, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων.

Δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτα αν δεν λειτουργήσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση από τα μέτρα και μιλώντας για «συνθήκες πολεμικές».

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι αναγκαία για να εξασφαλίσει η Ελλάδα εκτός των άλλων και τη διαπραγματευτική ισχύ που χρειάζεται για να ζητήσει από τους εταίρους μια οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής.

Την Κυριακή (σσ. οπότε πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής) «δίνουμε τη μάχη των μαχών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Από την πλευρά τους πολλοί πράσινοι βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία τονίζοντας ότι είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια τακτική του διλήμματος «ή ψηφίζεις ή καταστρέφεται η χώρα» φέρνοντας τους σε ευθεία αντιπαράθεση με τα αιτήματα της κοινωνίας, όπως αυτά θα εκφράζονται έξω από τη Βουλή ακόμη και την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από