Τα σκωτσέζικα ντους των Γερμανών προς τους χρεωμένους εταίρους τους, δηλαδή κυρίως εμάς, δεν έχουν τέλος. Δύο 24ωρα κράτησε η προσδοκία ότι ο γαλλογερμανικός άξονας βρήκε οριστική και ξεκάθαρη λύση και ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα μπει τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας.

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ όμως του εκπροσώπου της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν αρκετή για να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών και να επαναφέρει όλους στη σκληρή πραγματικότητα, ότι στην Ευρώπη όλα κινούνται βασανιστικά αργά: «Τα όνειρα όσων ελπίζουν σε μια οριστική συμφωνία στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου δεν θα εκπληρωθούν» είπε ο γερμανός αξιωματούχος και αμέσως φρενάρισε την ανοδική κούρσα των αγορών.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ στο εσωτερικό της χώρας είναι στραμμένοι πάντως στην αποψινή συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά. Μια συνάντηση που ζήτησε με τους τύπους του Πρωτοκόλλου ο Πρωθυπουργός από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας μέχρι αργά τη νύχτα σενάρια και εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της συζήτησης. Κάποιοι μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν οι δύο ηγέτες να μεταβούν μαζί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο.

ΤΟ ΚΑΥΤΟ πρόβλημα ωστόσο των κατοίκων των αστικών κέντρων είναι αυτή την ώρα τα σκουπίδια, τα οποία εξελίσσονται σε εφιάλτη. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο, μελετά πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της επίταξης των απορριμματοφόρων ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει ήδη τη βοήθεια του Στρατού. Τα ιδιωτικά συνεργεία πάντως δεν επαρκούν και μπλοκάρονται, καθώς εργαζόμενοι στους δήμους έχουν στήσει «αντάρτικο» για να εμποδίσουν το μάζεμα των σκουπιδιών από τους δρόμους. Παίρνουν τα κλειδιά από απορριμματοφόρα, βάζουν φωτιές στα οχήματα, ξυλοκοπούν οδηγούς, ενώ καλούν την Τροχαία να κόψει κλήσεις στους ιδιώτες γιατί δεν διαθέτουν άδεια αποκομιδής. Πάντως πριν η κυβέρνηση λάβει την απόφασή της για επίταξη θα περιμένει να δει εάν το δικαστήριο θα κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ θα χειροτερεύσει επικίνδυνα από αύριο, με τη 48ωρη πανελλαδική απεργία, γιατί οι εργαζόμενοι, όποια και είναι η απόφαση του δικαστηρίου, σχεδιάζουν να καλυφθούν με τη μεγάλη ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ. Χωρίς αμφιβολία η νέα πανελλαδική απεργία δεν θα έχει προηγούμενο τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα. Η παράλυση θα είναι πλήρης. Θα παραμείνουν κλειστά από σχολεία μέχρι βενζινάδικα και φούρνοι, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κάνουν στάσεις εργασίας ώστε να διευκολύνουν τους απεργούς να κατέβουν στις συγκεντρώσεις και στις πορείες.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ η καμπάνα της εργασιακής εφεδρείας χτυπάει και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια προϋπηρεσίας, γεγονός που προκαλεί αναταραχή στα σχολεία τα οποία ήδη βρίσκονται στον φαύλο κύκλο των καταλήψεων. Ο χορός της διάλυσης δεν σταματάει εδώ. Χθες αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες έκαναν δυναμική πορεία με ντουντούκες και συνθήματα στο Κέντρο της Αθήνας ενώ σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι καταλαμβάνουν τον Αρειο Πάγο.