Μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ο Διομήδης Σπινέλλης ήταν γνωστός στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας με την ιδιότητα του καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, προετοιμάζεται να επιστρέψει στους φοιτητές του. Προ τριών εβδομάδων, ο κ. Σπινέλλης υπέβαλε στον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση έγινε μεν δεκτή, αλλά τελεί υπό… αναστολή μέχρι να βρεθεί «αντάξιος διάδοχος» όπως είπε χθες από τη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.

Στο μεταξύ, οι φήμες για τα «πραγματικά» αίτια της παραίτησης άρχισαν να οργιάζουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σπινέλλης εμπλέκεται σε υπόθεση καταβολής παράνομων αμοιβών για ερευνητικά προγράμματα στα οποία μετείχε στο παρελθόν. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», την περίοδο 2001 – 2003 μετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. «Δούλευα και πληρωνόμουν», λέει με εμφανή πικρία για το γεγονός ότι κάποιοι συνδέουν την παραίτησή του με μια υπόθεση, «η οποία δεν έχει τίποτα το παράνομο».

Η διαφορά που παρουσιάστηκε από ορισμένα δημοσιεύματα ως «παράνομη επιδότηση», όπως ισχυρίζεται ο κ. Σπινέλλης, προέκυψε έπειτα από έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας το 2004 και κοινοποίησε αρμοδίως το 2007. Βάσει του ελέγχου, επειδή οι αμοιβές του κ. Σπινέλλη καταβάλλονταν συγκεντρωτικά και όχι ανά μήνα προέκυψε υπέρβαση του μέγιστου μηνιαίου ύψους των αποδοχών. Η συνολική διαφορά ήταν 20.998,81 ευρώ την οποία ο κ. Σπινέλλης, με επιστολή που του εστάλη στις 9 Οκτωβρίου 2009, κλήθηκε να καλύψει. «Κατόπιν της εκ μέρους μου αποδοχής της κάλυψης με καταβολή τμήματος του μισθού μου, στις 3/11/2009 μου γνωστοποιήθηκε το ποσό καταβολής και ο αριθμός του λογαριασμού καταβολής. Στις 15/11/2009 ενεργοποίησα για την καταβολή τη με αριθμό 911152052048721 πάγια εντολή της ΕΤΕ που εκτελείται κανονικά μέχρι και σήμερα για την κάλυψη του ποσού. Για τα παραπάνω είχα ενημερώσει την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου πριν αναλάβω καθήκοντα», λέει ο κ. Σπινέλλης διευκρινίζοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, χωρίς να έχουν κάνει κάτι παράνομο. Αυτές τις ημέρες, ο υπό παραίτηση επικεφαλής της ΓΓΠΣ σε στενή συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο ετοιμάζει τις λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του συνεχίζει τη δουλειά του στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η εκτίμηση του κ. Βενιζέλου στον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων αναδεικνύεται από τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή. «Ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος συνάδελφος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρέπει να πω – γιατί αυτό έχει μια σχέση με εμένα – ότι είναι και υιός δύο εκλεκτών συναδέλφων, καθηγητών της Νομικής, για προσωπικούς λόγους, με έχει παρακαλέσει μόλις βρούμε τον αντάξιο διάδοχό του να τον απαλλάξουμε από τα καθήκοντά του. Αλλά παραμένει ο άνθρωπος, είναι πλήρως μαχόμενος. Εδώ και καιρό έχει ζητήσει – εδώ και πολλές εβδομάδες – να αναζητήσουμε τον αντικαταστάτη του, μας έχει παρακαλέσει να το κάνουμε αυτό γρήγορα αλλά όχι πιεστικά. Και το κάνουμε».