Αίσθηση έχει προκαλέσει, πρώτα απ’ όλα στη Βρετανία, η μίνι σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ «Joanna Lumley’s Greek Odyssey» (Η ελληνική Οδύσσεια της ηθοποιού Τζοάνα Λάμλεϊ).

Οι βρετανοί τηλεθεατές πρώτα και στη συνέχεια και άλλοι από τα 30 εκατομμύρια που διεθνώς βλέπουν το κανάλι ITV, που προβάλλει τη σειρά, είδαν από το πρώτο κιόλας «επεισόδιο» άγνωστες για εκείνους εικόνες της Ελλάδας.

Στο ένα καρέ η Λάμλεϊ εμφανίστηκε στην Ακρόπολη με την κάμερα να δείχνει τα φροντισμένα μάρμαρα του Παρθενώνα. Σε ένα άλλο η Λάμλεϊ από την κορυφή του άνω διαζώματος, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, φαινόταν να ακούει εκεί τη Νάνα Μούσχουρη να τραγουδά ακαπέλα το «Ave Maria».

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ η ηθοποιός επισκέφτηκε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης – bouzoukia – χωρητικότητας 5.000 ατόμων – που δεν δίσταζαν, όπως παρατηρούσε η τηλεοπτική ξεναγός, να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία σε ρίψη λουλουδιών στην πίστα «εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη τους στον καλλιτέχνη που τραγουδά. Με τα χρήματα που ξοδεύουν σε λουλούδία μπορεί ακόμη και να υπερβούν το μέσο κόστος αγοράς ενός μικρού αυτοκινήτου».

Η κάμερα ακολούθησε τη Λάμλεϊ στο ορεινό χωριό Αντιά, στη Νότια Εύβοια, οι κάτοικοι του οποίου συντηρούν το αρχαίο έθιμο να σφυρίζουν όταν θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Μια παρέλαση από εικόνες εντυπωσιακές, ειδυλλιακές – αν και σε αντίθεση με την κατάσταση που βρίσκεται πλέον η Ελλάδα – συνέθεσαν τα πλάνα του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Joanna Lumley’s Greek Odyssey» από το οποίο δεν έλειπαν τα προσωπικά σχόλια. «Παντού γκραφίτι, αδέσποτα σκυλιά να τριγυρνούν, σημεία που άλλοτε δίδαξε ο Σωκράτης έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια πάρκινγκ, πλάι σε πεσμένους κίονες».

Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια της Λάμλεϊ να δείξει μια χώρα που αν και σε κρίση αισιοδοξεί και συνεχίζει, δεν είναι σίγουρο ότι έπεισε μερίδα βρετανών τηλεθεατών, που και το δίκτυο ITV και η Λάμλεϊ γνωρίζουν πως έχει αποκρυσταλλωμένη – μάλλον αρνητική – άποψη, την οποία δεν ανέτρεψαν τα τηλεοπτικά πλάνα του ντοκιμαντέρ της ακτιβίστριας ηθοποιού.

Τα πλάνα αυτά έγιναν και βούτυρο στο ψωμί τηλεκριτικών βρετανικών εφημερίδων, από τα σχόλια των οποίων δεν έλειπαν και δόσεις ειρωνείας. Η τηλεκριτικός της εφημερίδας «Guardian» σχολίασε ως άστοχη την επιλογή του καναλιού, του ITV1, να προβάλλει μια τέτοια σειρά για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κρίσης.

Η βρετανή τηλεκριτικός αναγνώριζε πως η εκπομπή δεν γυρίστηκε χθες, «εντούτοις η Ελλάδα ήταν τότε σχεδόν στο χείλος του γκρεμού. Είναι σαν να προσπαθούν να δείξουν μια άλλη εικόνα για αυτή τη χώρα, στην οποία κυριαρχούν σήμερα η ανέχεια, η απελπισία, προβλήματα με μετανάστες, απεργίες, πορείες διαμαρτυρίας».

Ο συνάδελφός της στoν «Telegraph» εστίασε στην επίσκεψη της Λάμλεϊ στους Δελφούς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Δελφοί θεωρούνταν κατά την αρχαιότητα ο ομφαλός της Γης, υποστηρίζει, τότε «η σημερινή Αθήνα είναι ο ομφαλός της οικονομικής κρίσης».

Και για εκείνον τα πλάνα από τα μπουζούκια, με δηλώσεις θαμώνα «ζούμε το σήμερα, δεν μας νοιάζει το αύριο, γιατί όλα μπορεί να τιναχτούν στον αέρα», είναι «λάδι στη φωτιά». Αυτά προκάλεσαν και τον ειρωνικό σχολιασμό του συναδέλφου του από τον «Observer»: «Είναι καλό να βλέπεις ότι ζει και βασιλεύει η φιλοσοφία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα στην Ελλάδα του σήμερα».

Η ετυμηγορία του τηλεοπτικού κοινού, πάντως, αποτυπώνεται σε αριθμούς: το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησαν 3,6 εκατ. τηλεθεατές. Αριθμός μέτριος για τα βρετανικά δεδομένα – αν και μιλάμε για σειρά ντοκιμαντέρ.