Τον δρόμο για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου (με χρέη άνω των 150.000 ευρώ) ανοίγει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ξεπερνώντας τα συνταγματικά εμπόδια. Με γνωμοδότησή της η Αρχή έκρινε ότι η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών των ονομάτων μεγαλοοφειλετών συνιστά «μία συνταγματικώς ανεκτή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Επιπλέον, τα μέλη της Αρχής αποφαίνονται ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης κρίνεται «κατ’ αρχήν πρόσφορο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος, σε εποχή ιδιαίτερα δυσμενούς πορείας των δημοσίων οικονομικών».

Ωστόσο, η Αρχή χάραξε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που πρέπει να τηρηθούν πριν οι οφειλέτες δουν αναρτημένα τα ονόματά τους στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είχε υποβάλει και το σχετικό αίτημα ζητώντας την άδεια της αρμόδιας Αρχής.

Η βασικότερη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης να έχει εγκαίρως και εγγράφως ενημερωθεί για την επικείμενη δημοσιοποίηση του ονόματός του, ενώ θα πρέπει να του δοθεί προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών για να προχωρήσει στην τακτοποίηση της οφειλής του.

Επιπλέον, η Αρχή για τη διαδικτυακή ανάρτηση ονομάτων των οφειλετών θέτει τους εξής όρους:

n Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη για τα οποία οι έλληνες πολίτες υποχρεούνται να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

n Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής, η οποία επέρχεται είτε με την παρέλευση της προθεσμίας για προσφυγή κατά της πράξης καταλογισμού φόρου, είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.

n Θα πρέπει να ταυτοποιείται επαρκώς ο εκάστοτε οφειλέτης με τη δημοσιοποίηση επωνύμου, ονόματος, ΑΦΜ και το όνομα του πατέρα του, αποκλειομένης της χρήσης οποιουδήποτε άλλου προσδιοριστικού της ταυτότητάς του στοιχείου.

Αντίθετα, η Αρχή είπε «όχι» στη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών για χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, ανήλικων οφειλετών και όσων έχουν αποβιώσει, καθώς ενδέχεται το χρέος τους να έχει διαιρεθεί στους κληρονόμους και στον καθέναν από αυτούς να αντιστοιχεί ποσό μικρότερο από 150.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης ονομάτων οφειλετών εφαρμόζεται – όπως προκύπτει από τη σχετική γνωμοδότηση – στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.