Σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής που είδε τα βιαιότερα επεισόδια ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «ένταση» με την οποία απάντησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

«Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς, οι ζημιές για το δημόσιο ανέρχονται τουλάχιστον σε ένα εκατ. ευρώ» ανέφερε ο δήμαρχος Τζιάνι Αλεμάνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους δρόμους της πόλης υπάρχουν κομμάτια από σπασμένα πεζοδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν για πολεμοφόδια «που φτάνουν σχεδόν τα 20 κυβικά μέτρα».  

Στο κόστος δεν υπολογίζονται οι ζημιές σε ιδιωτική περιουσία, τόνισε -και ενώ στους δρόμους κυρίως γύρω από την πλατεία Αγίου Ιωάννη υπάρχουν ακόμη καμένα οχήματα και σπασμένα καταστήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπερασπίστηκε την Κυριακή την στάση της αστυνομίας -η οποία επικρίνεται για βίαιη απάντηση- λέγοντας πως σε αυτήν οφείλεται το ότι η Ρώμη δεν θρήνησε νεκρούς.

Την προσοχή των ιταλικών ΜΜΕ συγκεντρώνει επίσης και το περιστατικό κατά το οποίο κουκουλοφόροι μπήκαν σε εκκλησία, έβγαλαν άγαλμα και, αφού το έσπασαν ρίχνοντάς το στο δρόμο, αρχίζουν να το ποδοπατούν. Το Βατικανό, διά του εκπροσώπου του Φ.Λομπάρντι, έκανε λόγο για «επίθεση στις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών».

Τα επεισόδια ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών στη Ρώμη, συνεχίστηκαν για πολλή ώρα κυρίως στους δρόμους γύρω από το Κολοσσαίο -κυρίως την οδό Μερουλάνα- και την Βασιλική του Αγίου Ιωάννη.

Αναφέρεται ότι 135 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από