Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων. Η συζήτηση της σχετικής προσφυγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών επρόκειτο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι δικηγόροι των εργαζομένων ζήτησαν να αναβληθεί η εκδίκαση, καθώς λόγω της δικής τους απεργίας δεν ήταν εφοδιασμένοι με την απαράιτητη άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να παραστούν στο δικαστήριο.

Η πρόεδρος απέρριψε το αίτημά τους και τότε εκείνοι ζήτησαν την εξαίρεσή της, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί πριν καν αρχίσει.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου πορεία προς το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις της καθαριότητας στους δήμους, αφού αυτές καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια. «Δεν μπορεί να τις καταργήσει ούτε ο υπουργός ούτε ο πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, υγειονομική διάταξη και για το δήμο Θεσσαλονίκης εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

«Εγώ αμφιβάλλω ότι ο κύριος Μπαλασόπουλος έχει κάτσει ποτέ σε απορριματοφόρο, αμφιβάλλω αν έχει σηκώσει ποτέ κάδο. Αντίθετα οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία να είναι απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρώην δήμαρχος, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ίδια κάλεσε τους εργαζόμενους να σπεύσουν στην εργασία τους και να μην αφήσουν τους συνδικαλιστές να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα και καλέσε την κοινωνία να τους στηρίζει, ώστε να μην περάσει ο εκφοβισμός της κυβέρνησης.

Τα 60 ιδιωτικά απορριμματοφόρα με τη συνοδεία περιπολικών -σε ορισμένες περιπτώσεις- συνεχίζουν και το πρωί του Σαββάτου την αποκομιδή σκουπιδιών από κεντρικά σημεία της Αθήνας. Σε αρκετές περιπτώσεις η αποκομιδή γίνεται και με ανοικτού τύπου φορτηγά οχήματα.

Πάντως, τα οχήματα δεν εναποθέτουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος δεν τελεί υπό κατάληψη, λόγω της εισαγγελικής παραγγελίας, αλλά οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ακόμα 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη ακολουθεί η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Η υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με Αυτόφωρο.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δόθηκε, ακόμη, το πράσινο φως στην αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τη νέα παρέμβαση του εισαγγελέα.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο.

Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη τότε εκ νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από