Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής, της Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου και της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου, καθώς σε αυτό το διάστημα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση -έστω και σε γενικές γραμμές- που προωθεί η Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πτυχή για το ελληνικό ζήτημα.

Σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» έως 50% για τα ελληνικά ομόλογα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μια ρεαλιστική λύση, δηλαδή κοντά στο 21%, που προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επαφές με αξιωματούχους των Βρυξελλών (Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο) και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σχεδιάζεται και επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση (πιθανότατα με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ενδεχομένως όμως και με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα), δεδομένου ότι Παρίσι και Βερολίνο συζητούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ελληνικές θέσεις.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγει την, συναντά μεγάλες αντιστάσεις. Την Τετάρτη και την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, ενώ δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις προσεχείς ημέρες.

Στην Αστυνομία έχει ανατεθεί να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να επεμβαίνει σε περιπτώσεις που θίγεται το δημόσιο συμφέρον και να μην δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος έχει παραλύσει.

Ταυτόχρονα, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος έχει προαναγγείλει ότι την Δευτέρα θα παραιτηθεί, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την κοινωνία, τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όσο και εξαιτίας όλων των εισπρακτικών μέτρων που έρχονται πιο μπροστά, προκαλούν ταραχή στους κόλπους της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η κρίση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Αντιμέτωπος με τα «πυρά» των βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση: «Αν είμαστε τόσο αναποτελεσματικοί, τότε ρίξτε μας» είπε.