Στην τελική ευθεία για τη μάχη της Κυριακής έχουν μπει οι δύο διεκδικητές του χρίσματος τού γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ και Μαρτίν Ομπρί, με τα εκατέρωθεν πυρά να γίνονται ενίοτε επώδυνα. Το ενδιαφέρον των Γάλλων είναι μεγάλο: έξι εκατομμύρια τηλεθεατές τούς παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης στο μοναδικό τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από τον δεύτερο γύρο. Σαν από ειρωνεία της τύχης, εντούτοις, ο μεγάλος απών αυτής της μονομαχίας, Ντομινίκ Στρος-Καν, κατάφερε να κλέψει χθες, έστω και για λίγο, τους προβολείς: η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως βάζει στο αρχείο, λόγω έλλειψης αποδείξεων, τη μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του η συγγραφέας Τριστάν Μπανόν για απόπειρα βιασμού, το 2003. Παράλληλα, όμως, αναγνώρισε πως τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν «σεξουαλική επίθεση»• δεν δίνεται συνέχεια, διότι ο χρόνος παραγραφής για το συγκεκριμένο αδίκημα έχει παρέλθει προ πολλού.

Στα αρχηγεία των δύο Σοσιαλιστών μονομάχων, πάντως, η συγκεκριμένη είδηση μάλλον περιορίστηκε στην κατηγορία «κουτσομπολιό». Εκείνο που τους καίει είναι οι δημοσκοπήσεις – και η επόμενη κίνηση του Αρνό Μοντεμπούρ, που έκανε την έκπληξη την Κυριακή αποσπώντας ένα 17% των ψήφων και τώρα υποβάλλει τον Ολάντ και την Ομπρί στο μαρτύριο της σταγόνας. Μέχρι αργά χθες εξακολουθούσε να μην έχει πει λέξη για το ποιον θα στηρίξει, παρότι έλαβε και από τους δύο γραπτές απαντήσεις στην ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε, προκαλώντας τους να πάρουν θέση σε σχέση με τις δικές του προτάσεις. «Οι αξίες μας είναι κοινές, οι ιδέες μας αλληλοενισχύονται», του έγραψε αόριστα η Ομπρί. «Πολλά από τα θέματα που θίγεις βρίσκουν θετική ηχώ σε μένα», του έγραψε εξίσου αόριστα ο Ολάντ, προτιμώντας πάντως να αντιτείνει στην «αποπαγκοσμιοποίηση» του Μοντεμπούρ την «προστασία από τις ακρότητες της παγκοσμιοποίησης».

Οσο ο Μοντεμπούρ το σκέφτεται, μιλούν οι δημοσκοπήσεις. Ενα 51% των ψηφοφόρων του προτιμά την Ομπρί, μόνο ένα 37% επιλέγει Ολάντ. Και παρότι ο τελευταίος έλαβε την επίσημη στήριξη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, οι ψηφοφόροι της πρώην συντρόφου του προφανώς κάνουν του κεφαλιού τους: ένα 65% «ψηφίζει» τώρα Ομπρί, έναντι 47% που «ψηφίζει» Ολάντ. Ο επίδοξος «νορμάλ πρόεδρος» εξακολουθεί να προηγείται, συνολικά, στην πρόθεση ψήφου: 53%-47%. Η θυγατέρα του Ζακ Ντελόρ όμως κέρδισε περισσότερες εντυπώσεις στο ντιμπέιτ: πιο πειστική την έκρινε ένα 40%, έναντι 37% του Ολάντ. Το υπόλοιπο 22% απάντησε «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος». Και αυτό διότι το ντιμπέιτ – συνομολογούν οι γάλλοι αναλυτές – επιβεβαίωσε ότι αυτά που ενώνουν τους δύο υποψήφιους είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Οι διαφορές τους περιορίζονται στις λεπτομέρειες και στο στυλ – και στην εμμονή της Ομπρί να παρουσιάζει τον Ολάντ ως υπερασπιστή μιας «μαλθακής Αριστεράς».