Κρίσιμο τεστ συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά η ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης για το πολυνομοσχέδιο, που θα καθορίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μία καλείται να ψηφίσει διατάξεις που θα τη φέρουν απέναντι στην κοινωνία και από την άλλη να στηρίξει με την ψήφο της την κυβέρνηση προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εκπέμψει σαφές μήνυμα πως η ψηφοφορία αποτελεί επί της ουσίας «ψήφο εμπιστοσύνης», επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως αν δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο ή το επίμαχο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις τότε θα κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από την τρόικα.

Ωστόσο, το τοπίο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο ρευστό από ποτέ. Πρώην υπουργοί απειλούν ή υπονοούν ότι θα καταψηφίσουν άρθρα με τα οποία διαφωνούν (Λούκα Κατσέλη, Κατερίνα Μπατζελή), βουλευτές καταγγέλλουν με σκληρούς χαρακτηρισμούς υπουργούς για καθυστερήσεις και ανικανότητα (Βάσω Παπανδρέου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για Ευ. Βενιζέλο) και άλλοι βουλευτές επιτίθενται σε συναδέλφους τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπερασπιζόμενοι… επιτιθέμενους υπουργούς (Τόνια Αντωνίου κατά Γιάννη Διαμαντίδη)! Εκ παραλλήλου υπουργοί αφήνουν αιχμές για τη συμπεριφορά τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Γιάννης Ραγκούσης και Αννα Διαμαντοπούλου για Βάσω Παπανδρέου, Θόδωρος Πάγκαλος για Νίκο Σαλαγιάννη και Βασιλική Τσόνογλου) αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένοι βουλευτές έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα! Δηλαδή εικόνα απόλυτου χάους…

Μέσα σ’ αυτό το ασαφές σκηνικό ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν τη «μεγάλη ώρα» όσοι από τους βουλευτές σκέφτονται φωναχτά να… επαναστατήσουν, καταθέτοντας τη διαφωνία τους στη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί σχεδόν ως δεδομένη την άρνηση της Λούκας Κατσέλη να ψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει δραματικές αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις.

Κι ενώ μέχρι πρότινος αντιδρούσε με χαλαρότητα στις προειδοποιήσεις της πρώην υπουργού Εργασίας, μετά το κύμα των αντιδράσεων που έχει εκδηλωθεί και από άλλους βουλευτές θεώρησε σκόπιμο να διαμηνύσει – προτού καν αναπτυχθεί βουλευτικό κίνημα κατά του άρθρου 37 – ότι η κ. Κατσέλη σε περίπτωση καταψήφισης δεν θα «προστατευθεί» από την πρώην υπουργική της ιδιότητα, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση ακόμη και για διαγραφές.

Πάντως, ακόμη κι αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα περάσει χωρίς απώλειες τον «κάβο» του πολυνομοσχεδίου, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το «αντάρτικο» των βουλευτών όχι μόνο δεν θα τελειώσει, αντιθέτως «τώρα θα αρχίσει».

Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά πως οι βουλευτές θα εκτονώσουν την οργή τους «σε όποιο νομοσχέδιο βρουν στον δρόμο τους». Τα προβλήματα θα είναι πολλά, τονίζει ο ίδιος παράγοντας που θεωρεί βέβαιο ότι τα «μικρά» νομοσχέδια που θα περάσουν από τη Βουλή – κοινώς τα νομοσχέδια που δεν θα καθορίζουν την τύχη της χώρας – θα έχουν απρόβλεπτη αντιμετώπιση. «Οπου διαφωνώ θα καταψηφίζω» δήλωσε στα «ΝΕΑ» έμπειρος κοινοβουλευτικός, μεταφέροντας την ψυχολογία που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το κλίμα και παρότι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στις μεταφορές θεωρείται κομβικό για την τρόικα – ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις μεταφορές στην Ελλάδα – θεωρείται αβέβαιο πώς θα αντιμετωπιστεί από τμήμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ως γνωστόν έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες με τον τρόπο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί αλλά και των φορτηγών.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ. Ανησυχία στην κυβέρνηση προκαλεί ωστόσο και ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας, που δεν έχει σχέση με «ανταρσίες» και δεν είναι άλλος από τις παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο Θωμάς Ρομπόπουλος έχει μισανοίξει την πόρτα, δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα τη Δευτέρα. Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλούν βουλευτές που υπονοούν το τελευταίο διάστημα ότι θα προτιμούσαν την ηρωική έξοδο από το «στίγμα» της στήριξης άδικων και αντικοινωνικών μέτρων…