Στην εξαίρεση των κληρικών από το νέο μισθολόγιο προχώρησε η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Στις διατάξεις εμπίπτουν μόνον οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων της Εκκλησίας ενώ οι θρησκευτικοί λειτουργοί «εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής» και παραπέμπεται σε επόμενη ρύθμιση η πιθανή υπαγωγή τους.

Παράλληλα, με τις τροπολογίες επέρχονται αλλαγές και σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων:

ΤΑ ΠΡΙΜ. Το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων που θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους θα ανέρχεται στο 50% ενός βασικού μισθού εφόσον πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό έως 90% και στο 100% ενός βασικού μισθού εάν πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90% – αντί της αρχικώς προβλεπόμενης προσαύξησης κατά 10% και 25% του ετήσιου βασικού μισθού για την επίτευξη των στόχων σε ποσοστό έως του 90% ή πάνω από αυτό αντιστοίχως. Παράλληλα, για το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων που θα δίνεται σε υπαλλήλους μονάδων που συνδέονται με είσπραξη εσόδων του Δημοσίου ή επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και προγραμματισμό και έλεγχο δαπανών, τίθεται ανώτατο όριο της συνολικής δαπάνης για τη χορήγησή του στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

n Προβλέπεται περικοπή του 60% του βασικού μισθού που θα καταβάλλεται σε όσους υπαχθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εφεδρεία σε περίπτωση που κάποιος «συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση ή ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα ή επιτήδευμα» για όσο διάστημα βρίσκονται στο καθεστώς αυτό. Ειδικότερα, η αμοιβή από το Δημόσιο θα περικόπτεται κατά το ποσό που οι αποδοχές από την έξτρα απασχόληση υπερβαίνουν εκείνες που έπαιρνε πριν την προσυνταξιοδότηση ή την εφεδρεία.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα που προβλέπονταν για τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης και ορίζονται 900 ευρώ για περιφερειακούς διευθυντές, 450 ευρώ για προϊστάμενους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης, 400 ευρώ για σχολικούς συμβούλους Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προϊστάμενους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 350 ευρώ για διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ, 150 ευρώ για υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, υπεύθυνους Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, προϊστάμενους Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 100 ευρώ για προϊσταμένους μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ενώ οι διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων παίρνουν 250 ευρώ και εφόσον τα σχολεία διαθέτουν τουλάχιστον εννέα τμήματα, 300 ευρώ.

n Τροποποιείται το οικογενειακό επίδομα για υπαλλήλους με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση επαγγέλματος με αναπηρία τουλάχιστον 50%. Ορίζεται η καταβολή 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 συνολικά για δύο, 120 για τρία, 170 για τέσσερα τέκνα και προβλέπεται προσαύξηση κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον των τεσσάρων τέκνο.