Κερδισμένους και χαμένους βγάζει το νέο μισθολογικό πλαίσιο: μειώσεις 50% σε μισθούς υπαλλήλων στα προνομιούχα υπουργεία όπως Οικονομικών, αλλά και σημαντικές αυξήσεις, ακόμη και 700 ευρώ, σε υπαλλήλους κυρίως Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που απασχολούνται σε υπουργεία τα οποία δεν χορηγούσαν υψηλά «λοιπά επιδόματα».

Η ενίσχυση των βασικών επιδομάτων – όπως για τα τέκνα ή όσους κατέχουν θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου – που απορρέει από τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, οδηγεί σε αύξηση των απολαβών για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ περιορίζει και τις δραστικές περικοπές που υφίστανται οι υπάλληλοι των προνομιούχων υπουργείων όπως το Οικονομικών και το Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον νέο βασικό μισθό κερδίζει περίπου 400 ευρώ, παρά την κατάργηση των λοιπών επιδομάτων. Σε περίπτωση που διαθέτει και δύο παιδιά και κατέχει θέση διευθυντή, θα δει τον μισθό του να αυξάνεται κατά άλλα 227 ευρώ, δηλαδή συνολικά θα εισπράττει 667 ευρώ τον μήνα περισσότερα.

Μείωση μισθού θα έχει, σε κάθε περίπτωση, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών αντιστοίχως, ο οποίος μέσω της κατάργησης των λοιπών επιδομάτων θα βρισκόταν να λαμβάνει 800 ευρώ λιγότερα. Η απώλεια αυτή περικόπτεται λόγω των ενισχυμένων βασικών επιδομάτων και, έτσι, με δύο παιδιά και τη θέση διευθυντή θα γλιτώσει 268 ευρώ καθώς η συνολική μισθολογική του μείωση ανέρχεται στα 532 ευρώ μηνιαίως.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρότι οι υπάλληλοι ΔΕ δεν θα είναι τόσο κερδισμένοι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Μεγάλοι χαμένοι είναι πάντως οι υπάλληλοι χαμηλών τυπικών προσόντων όπως της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν και θέσεις ευθύνης για τις οποίες προβλέπονται μεγάλα επιδόματα, δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες. Οι απώλειές τους αρχίζουν από 100 ευρώ και υπερβαίνουν τα 1.000, ανάλογα με το υπουργείο στο οποίο υπηρετούν και το ύψος των λοιπών επιδομάτων που χάνουν.

Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, μπορεί να καταργήθηκε το επίδομα γάμου που ήταν 35 ευρώ, αυξάνονται όμως σημαντικά τα επιδόματα για την ύπαρξη τέκνων ανήλικων ή ανίκανων, σωματικά ή πνευματικά, για άσκηση επαγγέλματος. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση προβλέπεται για τα επιδόματα θέσης ευθύνης, η οποία κυμαίνεται από 67,5% έως και 79% για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Ωστόσο, με τις νέες διατάξεις πολύ μικρότερος αριθμός υπαλλήλων θα μπορεί να φτάσει σε θέσεις προϊσταμένων, εξαιτίας των ποσοστώσεων για τη μετάβαση από τον έναν βαθμό στον ανώτερο και των αυστηρών διαδικασιών επιλογής για θέση ευθύνης.

Παράλληλα, με τον περιορισμό 30% των οργανικών μονάδων που ορίζεται στο νομοσχέδιο, θα προκύψει και ανάλογη μείωση του αριθμού των θέσεων προϊσταμένων (εκτιμάται πως θα κοπούν 10.000 θέσεις ευθύνης).

Παραδείγματα μισθών με τα νέα επιδόματα στη σελίδα 50.