Τη στήριξή της στον Φρανσουά Ολάντ, τον νικητή του πρώτου γύρου των σοσιαλιστικών primaires, πατέρα των τεσσάρων παιδιών της και σύντροφό της επί 29 χρόνια, έως το 2007, εξέφρασε χθες η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που συγκίνησε το βράδυ της Κυριακής με τα δάκρυά της για το χαμηλότατο 7% των ψήφων που συγκέντρωσε και την τέταρτη θέση που κατέλαβε, μετά τον Ολάντ, την Μαρτίν Ομπρί και τη «μεγάλη έκπληξη», τον Αρνό Μοντεμπούρ. Ο τελευταίος, που απέσπασε το 17% των ψήφων, έμεινε χθες μακριά από μικρόφωνα.

Περίμενε πρώτα να παρακολουθήσει το χθεσινοβραδινό, κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων, του Ολάντ και της Ομπρί, και να δει αν θα λάβει γραπτές απαντήσεις στην ανοιχτή επιστολή που τους απέστειλε προκειμένου να ανακοινώσει, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, ποιον από τους δύο θα υποστηρίξει.

ΕΝΟΤΗΤΑ. «Πρέπει να δώσουμε ώθηση στον υποψήφιό μας που προηγείται καθαρά ώστε να μη δώσουμε πάτημα στη Δεξιά», εξήγησε την επιλογή της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δηλώνοντας παράλληλα πως «οι νέες λύσεις» τις οποίες η ίδια υπερασπίζεται «θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ». «Καλωσορίζω την κομψότητα και την υπευθυνότητα της γυναίκας που ήταν η υποψήφιά μας για την προεδρία το 2007 και που καταλαβαίνει πόσο ζωτική είναι η ενότητα για τη δύναμη μιας προεκλογικής εκστρατείας», ήταν το γραπτό σχόλιο του Ολάντ, που δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με την πρώην συμβία του την τελευταία τετραετία. «Είναι προσωπική επιλογή της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η Μαρτίν Ομπρί τη σέβεται», σχολίασε το αντίπαλο στρατόπεδο. Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των οπαδών της Σεγκολέν στο Ιντερνετ, με αρκετούς να ξεκαθαρίζουν πως διαφωνούν με την επιλογή της. Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, συγκεντρώνει η επόμενη κίνηση του Μοντεμπούρ. Διότι οι αναλυτές προβλέπουν επί του παρόντος μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον Ολάντ και στην Ομπρί την Κυριακή.