Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, με τη Γερμανία από τη μία πλευρά να βάζει στο τραπέζι γενναίο κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και τη Γαλλία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την άλλη να προωθούν πιο ήπια λύση, είναι η ευρωζώνη δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν και για το πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, γεγονός που δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Οι διαφωνίες αποτυπώθηκαν έντονα χθες καθώς η Κομισιόν υπό τον πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μεγάλο αγκάθι ήταν ο τρόπος επίλυσης του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Ενδεικτική είναι η δημόσια τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζοντας ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους – πλέον του 21% που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο – τόνισε ότι «αν τα χρέη της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμα – και φαίνεται να μην είναι – πρέπει να μειωθούν ώστε να γίνουν βιώσιμα. Αυτό είναι που συζητούμε τις τελευταίες ημέρες». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι μπορεί αυτό να μην το θέλουν οι αγορές, αλλά «δεν υφίσταται εναλλακτική λύση». Νωρίτερα, στον χορό των σεναρίων για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους είχε μπει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για διαγραφή ελληνικού χρέους και μάλιστα στο ορατό μέλλον. «Η διαγραφή χρέους της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλεισθεί», είπε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

«ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ». Αντίθετα οι Γάλλοι, που στο θέμα αυτό έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσπαθούν να αποφύγουν το μεγάλο κούρεμα αφού πιστεύουν ότι αυτό ουσιαστικά συνιστά ελεγχόμενη χρεοκοπία και θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» από τις αγορές με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αν η χώρα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του χρέους.

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν άμεση, αποφασιστική δράση για τη χώρα μας προειδοποιώντας ότι «οι αμφιβολίες και οι αβεβαιότητες για το μέλλον της Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης» και της παγκόσμιας οικονομίας. Ζήτησε ακόμη την άμεση καταβολή της έκτης δόσης.

Επίσης, παρουσίασε σε γενικές γραμμές και όχι λεπτομερώς το σχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών, ζητώντας να λειτουργήσει νωρίτερα (το 2012 αντί για το 2013) το νέο μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) που θα αντικαταστήσει το προσωρινό Ταμείο (EFSF). Το ESM προβλέπει και τη χρεοκοπία χώρας μέλους της ευρωζώνης.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Διαφωνία υπάρχει στην Ευρώπη και για τον τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών. Ενώ έχουν δρομολογηθεί νέα τεστ κοπώσεως για να φανεί η αντοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση με βασικό κριτήριο την έκθεσή τους σε κρατικά χρέη χωρών της ευρωζώνης, οι ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει το ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να περάσουν το τεστ. Αρχικά αναμενόταν να ανακοινώσει ο Μπαρόζο ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα έπρεπε να φτάνει το 9%, αλλά τελικά ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό αφού δεν επήλθε συμφωνία.