Κόκκινο πανί παραμένει για μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις, το οποίο όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση συνιστά για την τρόικα προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ χθες και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά κατέστησε σαφές (Ράδιο 9) ότι «αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω δεν θα το ψηφίσω».

Ο εκνευρισμός ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης έχει ενταθεί σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο καθ’ όλα ήπιος βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης ξεσπάθωσε χθες κατά της Βάσως Παπανδρέου, κατηγορώντας την για «θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν, δεν τα έπραξε». Οι παρεμβάσεις της κ. Παπανδρέου έφθασαν όμως και μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου έντονα ενοχλημένοι έκαναν αναφορές σε πράγματα που ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπονοώντας ότι η κ. Παπανδρέου δημιουργεί εντυπώσεις για πράγματα που δεν ισχύουν και μένουν αναπάντητα.

Οι αντιδράσεις της Κ.Ο. προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση που ήδη έχει αρχίσει… επιχείρηση κατευνασμού των αντιδρώντων βουλευτών, διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετοί εκείνοι που βάζουν βέτο για την ψήφιση του άρθρου 37.

Το κλίμα… χάους που δημιουργήθηκε προχθές στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόκληση Βενιζέλου στους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι είναι ανήθικη και ανίκανη, λέγοντας στον Βήμα FM: «Βεβαίως, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου είχε την αξία της διότι σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δηλαδή, ορθώς κατά τη γνώμη μου ενήργησε». Ο ίδιος μιλώντας στον Real είπε «να παραιτηθούν και από τη βουλευτική τους έδρα όσοι διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης».

Πάντως, στον ίδιο σταθμό ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος υπερέβη τα εσκαμμένα τονίζοντας ότι οι βουλευτές δέχονται πίεση από τον κόσμο.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης ανέφερε πως συμφωνεί με αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε όμως (Ράδιο 9) ότι «κάθε φορά που προσπαθούν οι βουλευτές κάτι να πάει καλύτερα, δεν σημαίνει ότι είναι αντάρτες ούτε ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση ούτε ότι είναι κότες». Πρόσθεσε πως «όποιος βγήκε και είπε «εγώ αυτό δεν το ψηφίζω» και μετά πάει και το ψηφίζει, πρέπει να μάς εξηγήσει γιατί έκανε αυτήν την κωλοτούμπα».