«Φέτος περιμένουμε μειωμένη την παραγωγή των ελληνικών κρασιών: από τους 310.000 τόνους του 2010, υπολογίζουμε ότι θα πέσουμε στους 230.000, κυρίως λόγω του περονόσπορου που χτύπησε σε αρκετές περιοχές της χώρας τα σταφύλια. Θέμα ποιότητας, ωστόσο, δεν τίθεται. Ο ελληνικός οίνος θα είναι για μία ακόμα χρονιά εξαιρετικός!».
Είναι η εποχή που οι ανά τη χώρα οινοπαραγωγοί προσδοκούν να πιάσει τόπο η ευχή τους «καλά κρασιά!». Οι περισσότεροι τρυγούν τις μέρες αυτές τα αμπέλια τους, στα νησιά του Αιγαίου τα σταφύλια ήδη έγιναν κρασί, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αρχίζουν ακόμα πιο αργά φέτος τη συγκομιδή τους. «Ειδικά στη Μακεδονία, η τρέχουσα χρονιά είναι όψιμη.
Αρκετοί παραγωγοί θα τρυγήσουν από τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή τουλάχιστον δέκα μέρες αργότερα, συγκριτικά με πέρυσι. Κι αυτό γιατί ήταν συνεχείς και έντονες οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ είχαν και πρόβλημα με ασθένειες των φυτών…», λέει στα «NEA» o Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), που αριθμεί πανελλαδικά 35 συνεταιρισμούς ως μέλη.
Σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, ο περονόσπορος φέτος έβλαψε καθοριστικά τα αμπέλια, εξηγεί. «Οι περισσότεροι αμπελουργοί δεν μπόρεσαν να τον αντιμετωπίσουν με τους συνήθεις ψεκασμούς και τις λοιπές παρεμβάσεις τους. Αντιθέτως, οι μετεωρολογικές συνθήκες συνέτειναν ώστε ο μύκητας αυτός να γίνει ανθεκτικός στα φυτοφάρμακα: έβρεχε τακτικά αργά το μεσημέρι κι αμέσως ακολουθούσε ηλιοφάνεια, οπότε ανέβαινε η θερμοκρασία, ο χειρότερος δηλαδή συνδυασμός ώστε τα σταφύλια να φουσκώνουν και να πιάνουν μούχλα. Κατά τόπους, μάλιστα, η ζημιά είναι τεράστια: υπολογίζεται ότι χτυπήθηκε το 70% του συνόλου των αμπελώνων σε Κρήτη και Εύβοια, εκεί μάλιστα πολλοί καταστράφηκαν κατά 100%. Και στην Πελοπόννησο, οι μισές καλλιέργειες επλήγησαν, κατά δεύτερο λόγο σε Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα, Τίρναβο. Στη νησιωτική Ελλάδα, πάλι, ανάλογα προβλήματα είχε κυρίως η Λήμνος (ζημιές σε ποσοστό 30%). Από εκεί και πέρα οι Ρόδος, Σάμος, Ζάκυνθος και Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά αρρώστησε η μισή ρομπόλα ζώνης. Τα προσβεβλημένα αυτά σταφύλια δεν τρυγιούνται, που σημαίνει και μικρότερη παραγωγή κρασιού…», σημειώνει ο κ. Κορδοπάτης.
«Εδώ στα ορεινά, ήδη έχουμε τρυγήσει τις διεθνείς ποικιλίες μας. Ο ροδίτης μας, ωστόσο, είναι ακόμα όψιμος, θα τον μαζεύουμε ώς τις 20 Οκτωβρίου…», λέει με τη σειρά του ο Αγγελος Ρούβαλης, οινολόγος - οινοποιός στις πλαγιές της Αιγιαλείας στην Πελοπόννησο, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Στο οινοποιείο του θα καταλήξουν φέτος συνολικά 500 τόνοι σταφύλια, από δικά του στρέμματα, αλλά κι αγορασμένα από άλλους αμπελουργούς. Στο τέλος, απ' όλα αυτά θα βγουν σε δέκα διαφορετικές ετικέτες φιαλών, ασκούς και βαρέλια συνολικά 350.000 λίτρα κρασί.
Ο ίδιος, πάντως, μιλά για ποσοτική πτώση στη συνολική εγχώρια παραγωγή. «Να περιμένουμε φέτος μια μείωση 10-15%. Ειδικά στις αμπελουργικές ζώνες που είχαν αρκετές ζημιές από περονόσπορο, θεωρώ ότι ούτε η ποσότητα αλλά ούτε και η ποιότητα των κρασιών θα είναι οι συνήθεις των προηγούμενων ετών. Αντιθέτως, το 2011 αυξήθηκε κι άλλο η τιμή πώλησης των σταφυλιών: πέρυσι κυμαινόταν από 0,10-1 ευρώ ανά περιοχή, τιμές που έφτασαν πλέον στα 0,18-1,20 ευρώ…», διαπιστώνει.
Στο μεγαλύτερο, ωστόσο, υγιές τμήμα της χώρας, οι καταναλωτές θα βάλουν στα ποτήρια τους το γνώριμο, ποιοτικό ελληνικό κρασί, θέλει να πιστεύει. «Πάμε για μια πολύ καλή χρονιά. Περιμένουμε εκπληκτικά σταφύλια, με φρουτώδη αρώματα και καλή οξύτητα! Κι αυτό καθώς η φετινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από χειμώνα και άνοιξη με βροχές, που ωφέλησαν τα φυτά. Ταυτόχρονα, και το καλοκαίρι δεν είχαμε καύσωνες, αλλά ηπιότερες θερμοκρασίες…», αναφέρει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από