Το ναυάγιο του πλοίου Rena κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο απειλεί τώρα μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα είναι «η χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή» στην Ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος
Νικ Σμιθ. 

«Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία» τόνισε.
 
Μέχρι τώρα από το Rena έχουν διαρρεύσει 130 ως 350 τόνοι αργού πετρελαίου και είναι πιθανό να απελευθερωθούν 1.700 τόνοι καυσίμων από το κύτος του πλοίου που έχει διαρραγεί και απειλεί τον ύφαλο Αστρολάβο, 22 χιλιόμετρα της τουριστικής πόλης Ταουράνγκα.

«Τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται ήταν απολύτως αναπόφευκτα από τη στιγμή που το Rena προσάραξε στον ύφαλο νωρίς το πρωί της Τετάρτης» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ.

Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand (MNZ), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μία από τις τέσσερις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου έχει διαρραγεί απευθερώνοντας
πετρέλαιο.

Οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου, οι οποίες επιταχύνθηκαν το Σαββατοκύριακο εν όψει της έλευσης θύελλας στην περιοχή του δυστυχήματος, συνεχίζονται σήμερα υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς κύματα πέντε μέτρων πλήττουν την περιοχή.
 
Μία ομάδα 35 ατόμων που είχε επιβιβασθεί επί του πλοίου αναγκάσθηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.
 
«Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο καιρός είναι εναντίον μας και προτιμήσαμε να προτάξουμε την ασφάλεια των προσώπων» δήλωσε η επικεφαλής της MNZ Κάθριν Τέιλορ.
 
Οι πετρελαιοκηλίδες  έχουν φθάσει στις ακτές.

Στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών.

Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας.
 
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, «οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι καθοριστικές».  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από