Ο Μιχάλης Σταφυλάς είναι γνωστός λογοτέχνης και διευθύνει το περιοδικό «Πνευματική Ζωή» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1936. Σήμερα, 75 χρόνια μετά την έκδοσή του, το περιοδικό κινδυνεύει να κλείσει, γιατί αυτό απαιτεί ο καινούργιος νόμος 3986. Ο λόγος: ο εκδότης πρέπει να είναι εκδότης κατ’ επάγγελμα και να έχει την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Ο εκδότης όμως της «Πνευματικής Ζωής» δεν είναι κατ’ επάγγελμα εκδότης, ούτε ο διευθυντής του περιοδικού, ο Μιχ. Σταφυλάς, επαγγελματίας δημοσιογράφος. Αρα, το περιοδικό στην πυρά!

Μου γράφει ο Σταφυλάς:

«Ετοίμασα το τεύχος Σεπτέμβρη και στα ΕΛΤΑ που το πήγα βρέθηκα προ εκπλήξεως. Δεν το δέχτηκαν απαιτώντας τη δήλωση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης. Πήγα, εκεί τα βρήκα μπαστούνια, αφού ούτε για την ταχυδρόμηση του έτοιμου τεύχους δεν δώσανε λύση. «Δεν γίνεται» μου λέει η διευθύντρια. «Να διακοπεί ένα περιοδικό 75 χρόνων για έναν παράλογο νόμο;» ρώτησα. «Δικό σας θέμα», η απάντηση.

Κατ’ αρχάς, το λογοτεχνικό περιοδικό δεν είναι θέμα του εκδότη, αλλά περισσότερο του Πολιτισμού. Ο Ελύτης είχε πει πως «κάθε τεύχος πολιτιστικού περιοδικού είναι ένα πετραδάκι που ανυψώνει πιο πολύ το εθνικό πολιτιστικό οικοδόμημα».

Ενημέρωσα τον υπουργό κ. Μόσιαλο αλλά απάντηση δεν έλαβα. Μένω με τα αταχυδρόμητα δέματα και δεν ξέρω τι να κάνω.

Αγαπητέ Λευτέρη, απευθύνομαι σε σένα γιατί οι ώς τώρα ενοχλήσεις μου στους αρμοδίους για να δουν το θέμα στη σωστή του βάση στάθηκαν άκαρπες.

Σκέπτομαι πως αντί να δώσω τα ορφανεμένα τεύχη για πολτοποίηση να τα πάω στο Σύνταγμα και να τα κάψω, μήπως φωτίσουν κάποια σκοτάδια. Και βέβαια δεν θα πρωτοτυπήσω. Στο Σύνταγμα, παλιότερα, μια συντηρητική κυβέρνηση έκαψε και τα «Ψηλά Βουνά» του χωριανού μου Ζαχαρία Παπαϊωάννου».

< Ελπίζω ότι ο Ηλ. Μόσιαλος θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Περιμένω.