Με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, στις περικοπές στις αποδοχές και στα φορολογικά μέτρα. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων θα είναι η 24ωρη γενική πανεργατική απεργία (ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ), στις 19 Οκτωβρίου.

Σε απεργία διαρκείας κατέρχονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους καταναλωτές με πιθανές ελλείψεις καυσίμων, καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια τροφοδοτούν το 75% της αγοράς καυσίμων. Παρότι τα αποθέματα στα καύσιμα επαρκούν αυτή τη στιγμή για να καλύψουν τη ζήτηση για περίπου 5-7 ημέρες, οι πέντε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν εξαγγείλει από τις 17 Οκτωβρίου οι τελωνειακοί εκτιμάται ότι θα δυσκολέψουν την τροφοδοσία της αγοράς, παρεμποδίζοντας τις εισαγωγές. Πρόβλημα θα προκύψει και με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά από το Σάββατο.

Στον τομέα των τραπεζών, η ΟΤΟΕ κήρυξε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ενώ οι εφοριακοί (με τους τελωνειακούς) προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και σε τρεις 48ωρες απεργίες, από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους.

Με τη σειρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχωρά σε στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 15.00. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συγκέντρωση στις 11.30 στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια μέρα η ΟΛΜΕ προγραμματίζει συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με το νέο μισθολόγιο οι απώλειες στους μισθούς διευρύνονται και ξεπερνούν το 50%, λόγω και των φραγμών που επιβάλλει στην εξέλιξη των υπαλλήλων (π.χ. στον Α’ Βαθμό θα εξελίσσεται μόνο το 20%). Οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα αμείβονται με 660 ευρώ τον μήνα, ενώ για τις κατηγορίες ΥΕ & ΔΕ οι αποδοχές είναι πολύ κατώτερες, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης στους ανώτερους βαθμούς.

Με 48ωρη απεργία το προσεχές Σαββατοκύριακο απειλούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Με νέα 24ωρη απεργία στο τέλος της εβδομάδας απειλούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που αντιδρούν στη μισθωτή εφεδρεία. Χτες η πρωτεύουσα έφτασε για άλλη μια φορά στα όρια της κυκλοφοριακής ασφυξίας, λόγω της ακινητοποίησης όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και της ισχυρής βροχόπτωσης.

Το ίδιο σκηνικό δεν αποκλείεται να επαναληφθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, καθώς σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων προκειμένου να καθορίσει την επόμενη κοινή απεργιακή κινητοποίηση αυτής της εβδομάδας.