Αν και έχει αποδείξει εδώ και χρόνια την επάρκειά της σε σαιξπηρικούς ρόλους στο θέατρο, έπρεπε να φτάσει 74 ετών για να παίξει Σαίξπηρ και στο σινεμά η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Η πρόσφατη συμμετοχή της στην κινηματογραφική μεταφορά του σαιξπηρικού «Κοριολανού», με σκηνοθέτη τον Ρέιφ Φάινς (στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά), την ήθελε στον ρόλο της μητέρας, Bολούμνια, ενώ εντός ολίγου θα τη δούμε και ως βασίλισσα Ελισάβετ στο «Anonymous» που σκηνοθέτησε ο Ρόλαντ Εμεριχ, ταινία στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και η κόρη της Τζοέλι Ρίτσαρντσον.

Δεν θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που Βανέσα και Τζοέλι θα παίζουν μαζί. Ομως μέχρι τώρα είχαν συναντηθεί μόνον στα τηλεοπτικά πλατό, για την επιτυχημένη σειρά… πλαστικής χειρουργικής «Nip / Tuck», της οποίας τα επεισόδια και των επτά σεζόν της έχουν προβληθεί και στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά μητέρα και κόρη παίζουν μαζί σε μια ταινία έρωτα, φόνου και προδοσίας που μας πηγαίνει πίσω στον 16ο αιώνα, όπου επί της ουσίας διερευνάται το μέγα ερώτημα (που έχει τεθεί από σειρά διανοουμένων τα τελευταία χρόνια), αν τα 37 θεατρικά έργα, τα ποιήματα και τα σονέτα του πιο πολυπαιγμένου στον κόσμο συγγραφέα είναι όντως δικά του.

«Η μητέρα μου έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό», λέει η Τζοέλι Ρίτσαρντσον, «που έχει αποκτήσει και μέσω της δουλειάς της, αλλά και λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει περάσει στη ζωή της. Είναι αυτό το ειδικό βλέμμα που αποκτιέται μόνον όταν κάποιος έχει ζήσει πολλά».

Ο Εμεριχ γύρισε το «Anonymous» με λιγότερα από 20 εκατομμύρια στερλίνες – το «2012» που είχε κάνει παλιότερα είχε κοστίσει 10 φορές περισσότερο – αν και το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η διανομή με τις δύο (συγγενείς) βασίλισσες: τη Ρεντγκρέιβ, 74 ετών και τη Ρίτσαρντσον, 46, ως τη νεώτερη μετεμψύχωσή της, την οποία η ηλικιωμένη Ρεντγκρέιβ «συναντά» σε φλας μπακ.

Γεννημένη σε οικογένεια ηθοποιών, η Ρεντγκρέιβ κατάφερε να βρίσκεται στο επίκεντρο για μια 50ετία, διακινδυνεύοντας πολλές φορές την καριέρα της, λόγω της αριστερής ακτιβιστικής της δράσης – αν και οι θεατρικές της αποσκευές είναι τόσο σημαντικές που θα ήταν δύσκολο να επισκιαστούν.

Από τον πρώτο της γάμο με τον Τόνι Ρίτσαρντσον της απέκτησε δυο κόρες, τη Νατασα – που έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα στο σκι το 2008 – και την Τζοέλι, που και οι δυο έγιναν ηθοποιοί.

«Η μαμά, θυμάμαι, παρακαλούσε τη Νατάσα να μη γίνει ηθοποιός», λέει η Τζοέλι. «”Γίνε ό,τι άλλο θέλεις”, της έλεγε. Αλλά και ο πατέρας μας ήταν κάθετος: “Ανεβείτε στο σανίδι!” μας έλεγε. Κι εμείς ήμασταν στη μέση».