Ο λόγος στους αναγνώστες.

Ο Μιχ. Γκρίλλης, Γαρέφη 3, Λάρισα, γράφει:

«Ας δούμε μαζί τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστά του ΑΕΠ στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της ΕΕ, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 31% του ΑΕΠ το 2007 από 34,6% του ΑΕΠ το 2000, αυξάνοντας περαιτέρω την απόσταση από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης που ανέρχεται στο 40,4% του ΑΕΠ και ιδιαιτέρως από τα ποσοστά της Ιταλίας (43,3%), της Γαλλίας (43,3%), της Γερμανίας (39,5%), της Ισπανίας (37,1%) το 2007 από 33,9% του 2000, της Δανίας (48,7%), της Σουηδίας (48,3%), της Αυστρίας (42,1%) και της ΕΕ των «27» (39,8%) (Στοιχεία Alpha Bank του 2009).

Από την πρόχειρη αυτή ανάλυση των παρατιθέμενων αυτών στοιχείων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η xώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή (ΦΠΑ) ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ και αυτή η διάκριση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο, γιατί βλάπτει σοβαρά την οικονομία μας.

Αυτό το εθνικό σπορ των Νεοελλήνων που ακούει ακόμα στο όνομα φοροδιαφυγή – φοροκλοπή και ανέρχεται με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς στο 30% του ΑΕΠ είναι πλέον εθνική ανάγκη αν όχι να παταχθεί τελείως, τουλάχιστον να περιορισθεί, ας πούμε σε πρώτη φάση στο 15% του ΑΕΠ. Η φοροδιαφυγή σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 22 δισ. ευρώ και η φοροκλοπή (ΦΠΑ) στα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά δηλαδή 27 δισ. ευρώ.

Εφόσον μπορούν να εισπραχθούν έστω και τα μισά (13,5 δισ. ευρώ), θα μας απαλλάξουν αμέσως, κύριε Πρωθυπουργέ, από τις δαγκάνες και τη μέγγενη της τρόικας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, κύριε υπουργέ των Οικονομικών. Συνεπώς, εδώ πρέπει να ρίξει το όλο βάρος η κυβέρνηση και να αφήσει στην μπάντα και για πάντα το ξεδόντιασμα των ειλικρινών φορολογουμένων γιατί δεν αντέχουν άλλο. Η κυβέρνησή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, οφείλει να πατάξει και να ξεριζώσει αυτήν την πέρα για πέρα απαράδεκτη αντικοινωνική συμπεριφορά όλων αυτών των επιτηδείων που, συστηματικά και προκλητικά, φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν και ζουν πολυτελώς εις βάρος των κορόιδων και του κοινωνικού συνόλου.

Εάν δεν παταχθεί αυτή η αθλιότητα και αυτή η μαγκιά του Νεοέλληνα, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και με κανέναν άλλον τρόπο να επανεκκινήσει και να αναταχθεί η οικονομία μας, από την οποία λείπουν ετησίως αδικαιολόγητα 22 δισ. ευρώ + 5 δισ. φοροκλοπή (ΦΠΑ). Απεναντίας συνεχώς θα βουλιάζει και θα παραμένει σε μόνιμη και διαρκή ύφεση που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη στάση πληρωμών, επομένως και στην επίσημη πλέον χρεοκοπία μας.

Τέλος, οι αποδείξεις πιστεύω είναι το δυνατό όπλο, το ατού θα έλεγα, που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και θα πρέπει να ενθαρρύνει τους φορολογουμένους να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ’ όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές τους με παροχή γενναίων κινήτρων, αναγκάζοντας έτσι τον κάθε κατεργάρη να γίνει συνεπής στις υποχρεώσεις του».