Επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους από 100 έως και 900 ευρώ τον μήνα με τη νέα φοροκαταιγίδα να πλήττει αδιακρίτως χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των 30.000 ευρώ, φέρνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κλιμακίων. Οι αλλαγές αφορούν τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2011 που θα δηλωθούν στην Εφορία το επόμενο έτος, παρότι η νέα αυξημένη παρακράτηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2012.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις έρχονται από το νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές με το ποσοστό έκπτωσης φόρου να περιορίζεται στο μισό, από 20% που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010 σε 10%, ενώ έξτρα φόρος προκύπτει για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια με την καθιέρωση συμπληρωματικού φόρου με συντελεστές από 1,5% έως και 3%.

Οι φορολογικές διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή φέρνουν τα πάνω κάτω στους φόρους εισοδήματος τους οποίους θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος, με μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες περιορίζονται ελαφρώς μόνο για φορολογούμενους κάτω των 30 ετών ή άνω των 65, για τους οποίους το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι φέτος – με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ – δεν πλήρωναν φόρο, θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση από 100 έως και 900 ευρώ τον χρόνο.

Αίσθηση προκαλεί ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των 900 ευρώ εντοπίζεται σε όσους έχουν εισοδήματα 32.000 ευρώ. Ο φόρος από 5.120 ευρώ αυξάνεται σε 6.020 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Τεράστιες συγκριτικά είναι οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις από αποδείξεις ή φοροαπαλλαγές, όφειλε φέτος φόρο μόλις 180 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα το 2012 θα κληθεί να πληρώσει 880 ευρώ – 700 ευρώ περισσότερα.

Επιβαρύνσεις σε όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω φέρνουν οι αλλαγές στις προσαυξήσεις του αφορολογήτου λόγω τέκνων. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ (από 1.500) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Πέρυσι, τρίτεκνος είχε προσαύξηση αφορολογήτου 11.500 ευρώ με προσαύξηση επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, πλέον οι εκπτώσεις είναι μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Σε σχέση με πέρυσι περιορίζονται στο μισό (καθώς το καλοκαίρι ψηφίστηκαν νέες αλλαγές με την καθιέρωση διαφορετικών συντελεστών ανάλογα με το εισόδημα, οι οποίες όμως τώρα υπερκαλύπτονται) και αντί για 20% εκπίπτει από τον φόρο το 10%:

< των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,

< των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,

< της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,

< των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά πρώτης κατοικίας,

< των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,

< των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,

< της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,

< των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.,

< της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,

< των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ., καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,

< των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,

< των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.