Στις αρχές της εβδομάδας ο Μάκης Ευμορφίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στρωμάτων Coco-mat, βρισκόταν στη Νίκαια της Γαλλίας. Είχε μόλις καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για να ανοίξει η ελληνική εταιρεία το πρώτο της ανεξάρτητο κατάστημα σε γαλλικό έδαφος αλλά και ένα ξενοδοχείο σε μια από τις πιο δημοφιλείς λεωφόρους της Νίκαιας, την κοσμοπολίτικη Promenande des Αnglais, όπου δεσπόζουν καφέ και ξενοδοχεία, σύγχρονα αλλά και της μπελ επόκ.

Η επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, δεν σηματοδοτεί μόνο ένα ακόμη βήμα στην επέκταση των καταστημάτων στρωμάτων, επίπλων και λευκών ειδών Coco-mat στην Ευρώπη, αλλά και τα σχέδιά της να διεισδύσει στον ξενοδοχειακό χάρτη δημιουργώντας ομώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων μπουτίκ. Το πρώτο, μάλιστα, ανοίγει την επόμενη εβδομάδα στην Κηφισιά με την επωνυμία Coco-mat Hotels Nafsika.

Επέκταση-σταθμός. Η Γαλλία είναι η δέκατη χώρα στην οποία αναπτύσσεται η Coco-mat που ίδρυσε ο Παύλος Ευμορφίδης πριν από 22 χρόνια, αδελφός του Μάκη, ξεκινώντας ως πωλητής από το Μοναστηράκι. Το νέο κατάστημα στη γαλλική Νίκαια, το οποίο θα ανοίξει τον Μάιο, αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλωστε, στόχος των δύο αδελφών είναι το 2012 ο τζίρος που θα προέρχεται από το εξωτερικό να αντιστοιχεί πάνω από το 50%, έναντι 35% του φετινού κύκλου εργασιών ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ (τα προ φόρων κέρδη θα διαμορφωθούν σε 5 εκατ. ευρώ). Ηδη στην ατζέντα τους βρίσκεται το πρώτο σημείο πώλησης στο Παρίσι, στα πολυκαταστήματα Gallerie de la Fayete, το οποίο θα ανοίξει τον επόμενο μήνα, αλλά και το πρώτο κατάστημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Green Street του Σόχο.

Πέραν του Ατλαντικού τα προϊόντα Coco-mat έχουν ήδη σημαντική αποδοχή από τους αμερικανούς καταναλωτές, όπως δείχνει η πορεία τους στα πολυκαταστήματα ABC στο Μανχάταν, ενώ ραγδαία είναι η ανάπτυξή τους στην Κίνα, όπου η εταιρεία διαθέτει ήδη 13 καταστήματα και τη δεύτερη παραγωγική της μονάδα.

Και άλλη μονάδα. Η παραγωγή της Κίνας τροφοδοτεί την αμερικανική αγορά ενώ η Ευρώπη καλύπτεται αποκλειστικά από το εργοστάσιο της Ξάνθης, το οποίο εκτείνεται σε επτά κτίρια σε μια έκταση 25.000 τ.μ. Τουλάχιστον προς το παρόν, διότι στα μακροπρόθεσμα σχέδια των δύο αδελφών και φίλων του περιβάλλοντος βρίσκεται η δημιουργία παραγωγικής μονάδας στο Μερ της Νότιας Ολλανδίας, όπου έχουν ήδη αγοράσει κτίριο έκτασης 5.000 τ.μ.

Ομως η απόφαση θα βασιστεί στο μέγεθος του δικτύου καταστημάτων Coco-mat στην Ευρώπη. Μόλις κριθεί ικανοποιητικό, τα δύο αδέλφια θα προχωρήσουν στη δημιουργία του τρίτου κατά σειράν εργοστασίου, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση στην αγορά της Ευρώπης. Με πρώτο σταθμό την Ολλανδία, όπου λειτουργεί θυγατρική της εταιρείας και οκτώ καταστήματα, το εν Ευρώπη δίκτυο καταστημάτων άρχισε να αναπτύσσεται πριν από οκτώ χρόνια.

Σπίτι μας η Ευρώπη. Οπως λέει ο Μάκης Ευμορφίδης, ο οποίος έχει σπουδάσει νομικά και έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακά στη Σορβόνη, «θεωρούμε την Ευρώπη σπίτι μας». Εξάλλου, επιγραφές της Coco-mat έχουν ήδη τοποθετηθεί – εκτός από την Ολλανδία – σε Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία αλλά και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, σε ΗΠΑ και Καναδά, στην Κίνα και στη Σαουδική Αραβία.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα προϊόντα της εταιρείας κατασκευάζονται διά χειρός και κατά παραγγελία, σύμφωνα με τις επιθυμητές διαστάσεις και άλλες υποδείξεις του κάθε πελάτη.

Μεταγραφή στον Αγιαξ. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Αμστερνταμ κατοικεί ο Παύλος Ευμορφίδης. Από το καλοκαίρι ο γιος του Τζέιμς παίζει στον Αγιαξ, παίρνοντας μεταγραφή από την ακαδημία ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα. Ο 15χρονος Τζέιμς, ένα από τα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή της Coco-mat, κληρονόμησε το πάθος τού – έχοντος σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία και Οικονομικά – πατέρα του για το ποδόσφαιρο.

Οικολόγοι σε όλα. Ανάλογο πάθος επέδειξε ο Παύλος Ευμορφίδης και όταν αποφάσισε να εισέλθει στη χειροποίητη παραγωγή στρωμάτων από 100% φυσικά υλικά, που τον ανέδειξε σε «οικολόγο» επιχειρηματία. Οι οικολογικές ευαισθησίες των δύο αδελφών, που κατέχουν 90% της εταιρείας, αλλά και του κατά 10% συνεταίρου τους Νικήτα Μαρκόπουλου, δεν εξαντλούνται μόνο στην κατασκευή των προϊόντων ύπνου της εταιρείας (κρεβάτια, στρώματα, μαξιλάρια) και τα έπιπλα. Από την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην Coco-mat που χρησιμοποιούν ποδήλατο στη μετακίνησή τους λαμβάνουν επίδομα 5% επιπλέον του μισθού τους ενώ επίδομα 3% λαμβάνουν αν σταματήσουν το κάπνισμα.

Πώς ξεκίνησε. Η Coco-mat ξεκίνησε από ένα κατάστημα 200 τ.μ. στα Πατήσια ενώ η ιδέα γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1989, όπου ο Παύλος Ευμορφίδης εργαζόταν σε κατάστημα τουριστικών ειδών. Ενας ολλανδός περαστικός αναζητούσε μια στρωματοποιία. Ο 29χρονος τότε Παύλος του σύστησε μία στην περιοχή, αλλά τελικά δεν αγόρασε τίποτα. Ο στρωματοποιός, όμως, ζήτησε από τον γείτονά του να τον βοηθήσει να εξάγει. Ο εξωστρεφής Παύλος – ο οποίος μιλά οκτώ γλώσσες – φόρτωσε μερικά στρώματα με προορισμό την Ολλανδία και, παρότι δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε ένα, αποφάσισε να δημιουργήσει τη στρωματοποιία.

Σταδιακά στο στόχαστρο των αδελφών Ευμορφίδη πέρασαν, εκτός από τα στρώματα, και όλα τα προϊόντα ύπνου, ενώ στη λίστα των πελατών τους εισήλθαν σύντομα και τα ξενοδοχεία. Ηδη προϊόντα Coco-mat βρίσκονται σε ξενοδοχεία σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία και Κροατία.