Ο λόγος στους αναγνώστες

Ο Δημ. Γιώτης, Τζαρτζάνου 15, Λάρισα, γράφει:

«Ενημερώθηκα όλως τυχαίως από κάποιον φίλο μου για το επτασφράγιστο μυστικό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ποιο ήταν αυτό το μυστικό; Ηταν η αθέμιτη περιουσία του, η οποία ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς σε εκατομμύρια ευρώ; Ο αμύθητος αυτός θησαυρός, ήταν κτήμα του ανθρώπου εκείνου που υπηρετούσε το Θείο; Αυτό βγήκε από κάποια επίσημη επιτροπή που κατέγραψε τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε την ταπεινοφροσύνη, την ειλικρίνεια, την φιλαλήθεια, την τιμιότητα. Οσοι δε, πιστεύουν στις αρχές αυτές και θελήσουν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο Του, θα πρέπει να τηρούν στο ακέραιο τους θεμελιώδεις κανόνες και τα διδάγματά Του. Απεναντίας, βλέπουμε αρκετούς ποιμενάρχες να παραβαίνουν τις αρχές αυτές διάγοντας βίον προκλητικό, να ασχολούνται με αλλότρια, παρά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Ο μακαριστός Χριστόδουλος διακινούνταν με θωρακισμένη Μερσεντές, δαπανούσε χρήματα της τάξης εκατομμυρίων δραχμών για την ανακαίνιση του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, είχε την ικανότητα να επικοινωνεί, να διαμορφώνει πολιτικό κλίμα κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Αρέσκονταν από τους πιστούς – δίκην κλακαδόρων μέσα στους ναούς – να τον χειροκροτούν, να τον επευφημούν, να τον επιδοκιμάζουν, αποδοκιμάζοντας συγχρόνως τους αντιπάλους του, ενώ διακήρυττε «τον λόγο του Θεού»;

Ομως, δεν ήταν μόνο ο μακαριστός Χριστόδουλος, υπάρχουν και εν ενεργεία Ιεράρχες που έχουν τις ίδιες ροπές. Είναι ο κ. Αμβρόσιος των Καλαβρύτων (πρώην χωροφύλαξ), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλησε με έγγραφό του απευθυνόμενο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, να επισκεφθεί τον αμετανόητο χουντικό και σφαγέα του Πολυτεχνείου Νίκο Ντερτιλή, φυσικά σαν «πολιτικό κρατούμενο», αφού τον εξυμνούσε με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς, των εκ των πρωταιτίων της χούντας των συνταγματαρχών, προσβάλλοντας βάναυσα το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού.

Ετερος προκαθήμενος, ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης Ανθιμος, είναι αυτός που είπε: «ο νόμος της πολιτείας είναι κάτι σχετικό». Κάποιες φορές νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, κάποιες άλλες νόμος είναι το δίκιο του κ. Ανθιμου. Δεν επιτρέπει να δοθεί άδεια σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Μελίτη Φλώρινας και αν δοθεί νομίμως, απειλεί ότι ο ίδιος μαζί με 40-50 πούλμαν θα φτάσει εκεί και θα τα κάνει γυαλιά καρφιά. Ολα τα παραπάνω λέχθηκαν από άμβωνος μέσω της ΕΡΤ3. Αλήθεια, η Αγία Ελλαδική Εκκλησία με τέτοιους Ιεράρχες οι οποίοι παραβαίνουν τους ιερούς κανόνες θα πάει μπροστά; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, άνθρωπος συνετός, ήπιων τόνων, αφοσιωμένος στα θρησκευτικά καθήκοντα θα μπορέσει να επαναφέρει στην τάξη τους παρεκτραπέντες Ιεράρχες που δεν υπακούουν στις εντολές του Χριστού;».

< Μια απάντηση: Επειδή «κάποιος φίλος σας», σας «ενημέρωσε» για την περιουσία του Χριστόδουλου, αυτό σημαίνει ότι σας είπε την αλήθεια; Και πού την ήξερε αυτός ο «κάποιος» την αλήθεια; Προσέξτε, παρακαλώ: δεν είναι δυνατόν, ο οποιοσδήποτε «κάποιος» να «ενημερώνει», χωρίς να προσκομίζει αποδείξεις. Με τέτοιου είδους «ενημερώσεις» από «κάποιους», η ευνομούμενη πολιτεία γίνεται ζούγκλα.