Φωτιά στα σενάρια για μεγαλύτερο κούρεμα των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, γνωστό ως «Plan B», έβαλε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο (Eurogroup).
Το Eurogroup εξέτασε τυχόν επιβολή μεγαλύτερων απωλειών στις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από επτά χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, ακόμη και για κούρεμα 50%. Οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες έγινε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου «μπορεί να μην ισχύουν πλέον και θα πρέπει να προσαρμοστούμε». Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά μιας μεγαλύτερης περικοπής του ελληνικού χρέους, είπε ο Σόιμπλε από το Λουξεμβούργο - όπου πραγματοποιήθηκε χθες το Ecofin, μόλις μία μέρα μετά το Eurogroup -, σύμφωνα με το Reuters.
Πάντως στις προτάσεις αυτές για μεγαλύτερο κούρεμα αντιδρούν οι Γάλλοι, κυρίως επειδή οι τράπεζές τους θα είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από μια τέτοια εξέλιξη. Αντίθετοι είναι ακόμη οι Ισπανοί, γεγονός που δείχνει ότι για μία ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη. «Οχι, επιμένω πως όχι», είπε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάντο όταν ρωτήθηκε εάν πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα.
Η απόφαση των Ευρωπαίων να ανοίξουν ξανά το θέμα αυτό, το οποίο μέχρι σήμερα το συζητούσαν κάτω από το τραπέζι, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις αγορές και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται ουσιαστικά για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου είχε συμφωνηθεί να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές κούρεμα «μόλις» 21%.
Τώρα, φαίνεται ότι είναι όλα ανοικτά και αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανό κούρεμα 50% με πρόγραμμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας.
«Οσον αφορά το (πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών) PSI, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές από τις αποφάσεις που πήραμε την 21η Ιουλίου (στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα). Αυτές είναι τεχνικές αναθεωρήσεις τις οποίες τις συζητάμε», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
ορκοι πιστησ. Υπέρμαχος του ευρώ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι η αλληλεγγύη προς τις χώρες της ευρωζώνης συμφέρει την ίδια τη Γερμανία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, επτά χώρες της ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Γερμανία, ζητούν διαγραφές χρεών ομολογιούχων (πιστωτριών τραπεζών) που φτάνουν έως το 50%.
Οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει πόλεμο σε πολλά διαφορετικά μέτωπα αφού από τη μια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και από την άλλη να προστατέψουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία από την επίθεση των αγορών. Ενα τρίτο μέτωπο είναι η προσπάθεια να θωρακίσουν τις τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζουν πιστωτικούς κινδύνους που μπορεί να φτάνουν τα 300 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από