Το κέφι ενός 15χρονου

Εκλεισαν αισίως τα δεκαπέντε τους χρόνια και το γιορτάζουν. Ο λόγος για τις Εκδόσεις Οξύ, έναν εκδοτικό οίκο με διακριτή παρουσία που κατάφερε να κερδίσει, μέσα από μάλλον μία καινοφανή για τα ελληνικά δεδομένα εκδοτική πολιτική, ένα νεανικό κοινό που μεγάλωσε μαζί του. Το πρώτο βιβλίο που έβγαλε, το 1996, ήταν πολύ χαρακτηριστικό: επρόκειτο για το περίφημο «Trainspotting» του σκωτσέζου συγγραφέα Ιρβιν Γουέλς, που έγινε και ταινία από τον Ντάνι Μπόιλ. Το Οξύ έβγαλε μετά, σε ανάλογο κλίμα, βιβλία του Κλάιβ Μπάρκερ, του Τζορτζ Πελεκάνος, του Ιαν Μπανκς. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία η Αντζελα Δημητρακάκη, ενώ εκεί εκδόθηκε και η «Ζωή του Ιησού» του σκιτσογράφου Γκέρχαρντ Χάντερερ που σκανδάλισε ουκ ολίγους πιστούς αλλά και έλληνες δικαστικούς λειτουργούς που απαγόρευσαν, κάποια στιγμή, την κυκλοφορία του. Τώρα πια το Οξύ έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες: portals για μουσική, κινηματογράφο και βιβλίο (Avopolis.gr, movieworld.gr, indexonline.gr, platform.gr), νέο ηλεκτρονικό και ψηφιακό κατάστημα με την ονομασία kuku.gr (ανοίγει σε λίγες μέρες) ενώ έφτιαξε και τον πολυχώρο Floral της Πλατείας Εξαρχείων, όπου και θα γιορτάσει την άλλη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου τα γενέθλιά του. Το εορταστικό κλίμα θα γίνει αντιληπτό από το πρωί της ημέρας εκείνης με μουσική, με έκθεση εξωφύλλων και αφίσας, με bazaar βιβλίου και άλλα happenings. Το βράδυ οι Fantastikoi Hxoi θα παίζουν electronica, για να ακολουθήσουν live sets από τους Κωνσταντίνο Βήτα και Ιon, και πολλή ακόμη μουσική μέχρι το πρωί. Μπορεί να ζούμε μέρες κατήφειας αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να προσπαθούν να μας… συνεφέρουν μεταδίδοντάς μας το κέφι τους – πού το βρίσκουν άραγε; Ας προσπαθήσουμε να τους ακολουθήσουμε…

Μ.Π.

Χόρεψαν με

την ψυχή τους…

Μαυροντυμένες φιγούρες και σκληροί ηλεκτρονικοί ήχοι στο Κέντρο της Αθήνας. Σε μια από τις ιστορικές μουσικές σκηνές του κέντρου, στο «Κύτταρο», οι Σουηδοί Covenant – αλλά και οι Ελληνες 23rd Underpass – απέδειξαν ότι η ελληνική goth σκηνή καλά κρατεί. Περισσότεροι από 500 εγχώριοι γότθοι έδωσαν το «παρών», χορεύοντας και τραγουδώντας υπό τους ήχους των συνθεσάιζερ, γεμίζοντας έναν συναυλιακό χώρο που έχει συνδέσει το όνομά του με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και του διεθνούς πενταγράμμου. Η «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που δίνει η μουσική σκηνή και η ενέργεια του συγκροτήματος παντρεύτηκαν αρμονικά, δίνοντας ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, κατά τη γενική ομολογία των παρευρισκομένων. Για σχεδόν δύο ώρες οι φανατικοί του συγκροτήματος χόρεψαν και τραγούδησαν παλιά και νέα τραγούδια, ενώ οι Covenant κυριολεκτικά έβγαλαν το σακάκι (αφού πάντα εμφανίζονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι), ιδρώνοντας επί σκηνής.

… και το πάρτι συνεχίστηκε

Επειδή όμως οι γότθοι ως γνωστόν είναι νυκτόβια όντα, παρά το γεγονός ότι η συναυλία τελείωσε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, το πάρτι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας. Οι Covenant μαζί με αρκετούς οπαδούς συνέχισαν στο club «Dark Sun», έναν από τους «ναούς» της σκοτεινής μουσικής σκηνής. Μάλιστα, σε μια… κρίση ναρκισσισμού, τα μέλη του συγκροτήματος δεν δίστασαν να χορέψουν – μαζί με τους θαμώνες – τα δικά τους τραγούδια, αν και οι ίδιοι ζήτησαν από τον DJ να παίξει κομμάτια από τους θρυλικούς Kraftwerk, δείχνοντας ότι σέβονται την… παράδοση.

Δ.Π.