Τις περισσότερες φορές αυτές οι εξορμήσεις είναι μοναχικές. Αρκετοί αστικοί εξερευνητές χρειάζονται τον χρόνο τους, όπως λένε, για να βιώσουν την εμπειρία και να βγάλουν καλές φωτογραφίες. Κανείς τους όμως δεν παίρνει το ζήτημα της ασφάλειας αψήφιστα. Οταν κινούνται στο σκοτάδι οι παγίδες είναι πολλές: ένα άνοιγμα στο πάτωμα, κομμάτια γυαλί ή καρφιά. Η στατικότητα των κτιρίων είναι ένα θέμα που πάντα τους απασχολεί. «Θέλω πάντα να πιστεύω ότι κινδυνεύω όταν εξερευνώ. Αν ξεκινήσω με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας μπορεί να καταλήξω με σπασμένο πόδι ή ακόμα χειρότερα», λέει ο κ. Χούχουλας. Πάντα ενημερώνει κάποιο άτομο εμπιστοσύνης πού θα βρίσκεται και τι θα κάνει. Εχει μαζί του κινητό τηλέφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, φακούς και ανταλλακτικές μπαταρίες. «Πάντα ελέγχω πού πατάω και δεν βιάζομαι. Προσπαθώ να προβλέψω τις συνέπειες κάθε κίνησης και αποφεύγω σημεία στα οποία μπορεί να παγιδευτώ όταν είμαι μόνος. Πριν μπω οπουδήποτε σιγουρεύομαι ότι ο χώρος δεν είναι σε χρήση», προσθέτει.

Οι απρόσμενες συναντήσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τελευταία τους εξερευνητές. Μπορεί να είναι κάποιο αδέσποτο σκυλί, τοξικομανείς, μετανάστες ή φυγόδικοι που προβάλλουν μπροστά τους.

Οταν ένα μέρος φυλάσσεται ρωτούν πάντα τον φύλακα αν τους επιτρέπει την είσοδο για φωτογραφίες. Σπάνια όμως η απάντηση είναι θετική. Ο κ. Χούχουλας θυμάται ότι ένας φύλακας σε βικτωριανό σανατόριο της Σκωτίας, το οποίο είχε επισκεφτεί μαζί με άλλα 20 άτομα, κάλεσε την αστυνομία στη θέα της ομάδας με τις φωτογραφικές μηχανές. Στο τέλος χρειάστηκε να πετάξει στην περιοχή ελικόπτερο της αστυνομίας της Γλασκώβης για να σιγουρευτούν οι Αρχές ότι οι εξερευνητές εγκατέλειψαν την τοποθεσία.

«Πρέπει να είσαι διπλωμάτης και προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις», συμβουλεύει ο κ. Χινόπουλος. Σε κάποιες από τις εξερευνήσεις του – τις λιγότερο παράτολμες – παίρνει μαζί την 9χρονη κόρη του. Οπως λέει σέβεται τα μέρη που επισκέπτεται, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξέρει πότε θα συμβεί κάτι αναπάντεχο. Οπως μια φορά που μπήκε σε ένα σκοτεινό κτίριο, έκλεισε η πόρτα πίσω του και μετά δεν μπορούσε να την ανοίξει. Επρεπε να αναζητήσει άλλη έξοδο.