Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και την κυβέρνηση για το άνοιγμα του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργού Υγείας για την απελευθέρωση του ωραρίου ενώ απειλούν ότι θα σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς αποτελεί η απόφαση που υπέγραψε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία ανάβει το πράσινο φως σε όσους φαρμακοποιούς το επιθυμούν να λειτουργούν τα φαρμακεία τους τα απογεύματα και το Σάββατο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «οι φαρμακοποιοί δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας – Τετάρτης ή της Τρίτης – Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους ωράριο».

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται έως τις 20 Οκτωβρίου και θα είναι δεσμευτικές για ένα έτος ενώ στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου». Επιπλέον οι καρτέλες – πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων θα μετατραπούν σταδιακά σε ηλεκτρονικές με στόχο να «διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Στο μέτρο που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντά σε πρώτη φάση με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, είναι «παράλογο εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας να ζητά η κυβέρνηση από τους φαρμακοποιούς να αυξήσουν τα λειτουργικά έξοδά τους». Ο ίδιος παραθέτει παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων όπως του Λονδίνου όπου εφημερεύουν μόλις 100 φαρμακεία, όταν στην Αθήνα «εφημερεύουν και διανυκτερεύουν συνολικά 350 – 400 φαρμακεία».

Γκρίζα ζώνη αποτελεί για τον κλάδο και η απόφαση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας για σύναψη ατομικής σύμβασης με τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν, δεδομένου ότι εν απουσία συλλογικής σύμβασης δεν θα μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση μη εξόφλησής τους από το ενιαίο Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουν έναν μήνα περιθώριο στα ασφαλιστικά ταμεία να εξοφλήσουν τα χρέη τους.