Σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας από 1/1/2012 με αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους, θέτοντας πλαφόν στο ύψος τους ως προς τη σύνταξη, ενώ παράλληλα οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20% υπολογίζονται από 1.815 έως 11.930 ευρώ.

Μετά την κλιμακωτή από 1/9/2011 παρακράτηση, από 3% έως 10%, στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ έρχονται και οι παρακάτω δύο μειώσεις:

n Από 1/11/2011 θα υπάρξει μείωση στα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία. Στο 30% θα κινείται η μείωση για το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα) για επικουρική άνω των 150 ευρώ, ενώ 15% θα είναι η μείωση στα άλλα ελλειμματικά Ταμεία.

n Από 1/1/2012 θα αλλάξει ο τρόπος αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων με στόχο να ανέρχεται στο 20% του συντάξιμου μισθού. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και μπορεί να φτάνουν έως και το 80% του συντάξιµου μισθού.

ανταποδοτικεσ. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί στο Mega, οι περικοπές αφορούν όλους τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, το Ταμείο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και το Ταμείο των πολιτικών υπαλλήλων, όπως και το Ταμείο που καλύπτει υπαλλήλους τραπεζών. Οπως υπογράμμισε, οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να είναι ανταποδοτικές καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρχει Ταμείο το οποίο με 60 ευρώ να δίνει 400 ευρώ επικουρική σύνταξη». Ο Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στις συντάξεις ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου. Αυτές οι δεύτερες αλλαγές θα αφορούν κυρίως εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια».